Новини Светът

Путин положи клетва за нов президентски мандат

   
Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат.

"Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта, сигурността и целостта на държавата, да служа вярно на народа".

След церемонията той заяви:

"Току що положих президентска клетва. Текстът ѝ концентрира същността на висшата мисия на държавния глава - да защитава Русия и да служи на нашия народ. Разбирам, че това е огромна чест, отговорност и свещен дълг. Това определяше смисъла и съдържанието на моята работа през предходните години. Уверявам ви, че в бъдеще интересите и безопасността на народа на Русия за мен ще останат над всичко. Консолидираната воля на милиони хора е колосална сила, доказателство за нашата обща, твърда увереност, че сами и само ние ще определим съдбата на Русия в името на днешното и бъдещите поколения."

71-годишният Путин беше преизбран на поста през март. Той е на власт от близо четвърт век, но през 2020 г. промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата. На теория, той може да остане на власт до 2036 г., когато ще е на 84 години.

На церемонията днес нямаше представители на ЕС, САЩ, Великобритания, Германия, Полша и Чехия.