Новини

Съдът пусна арестуваните полицаи, прокуратурата протестира

  01.06.2020 17:13  
Съдът пусна арестуваните полицаи, прокуратурата протестира

Двамата разследващи полицаи от ГПУ "Калотина" поискали подкуп от лица, разследвани за трафик на имигранти.

адържаните миналата седмица с подкуп разследващи полицаи от ГПУ "Калотина" са с наложена мярка "Подписка", спецпрокуратурата ще протестира. Това съобщи прокурор Ангел Кънев на брифинг в Спецпрокуратурата.

Двамата поискали подкуп от лица, разследвани за трафик на имигранти. Първо искали 4000 лв., но след това намалили цената. Полицаите обещали да помогнат на разследваните, като казвали, че искат парите от името на магистрати.

Престъпни връзки между магистрати и двамата полицаи обаче не са установени. Парите били предадени на два транша, част от тях са били белязани, използвани са и СРС-та.

В схемата участвала и близка жена на единия от задържаните, която по план трябвало да получи парите, за да ги "завърти" през заведение в София, в което работи. Полицаите обаче решили сами да получат подкупа.

Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков заяви, че лично вътрешният министър е контролирал операцията. По думите му за единия от обвинените полицаи имало и преди сигнали, че злоупотребява със служебното си положение.

Съдът обаче е приел, че опасността за извършване на друго престъпление или повлияване на нормалния ход на наказателното производство е по-занижен и за това не е взета мярка "задържане под стража".

vesti.bg