Бизнес

Учени в САЩ създадоха микроигли за стволови клетки в кожата

  18.06.2020 17:13  
Учени в САЩ създадоха микроигли за стволови клетки в кожата

Специалисти от САЩ са създали лепенка с микроигли за доставка на мезенхимни стволови клетки в кожата. Мезенхимните стволови клетки естествено попълват запасите от клетки, които изграждат нашите кости, хрущяли и мастна тъкан. От Института за биомедицински иновации Terasaki и Калифорнийският университет са разработили минимално инвазивен подход, който използва микроигли и позволява създаването на биологично активно депо за мезенхимни стволови клетки.

Влагайки сравнително неголямо количество от въпросните клетки в гелообразен материал, който удължава жизнеспособността и функционалността им, и използвайки прицелна доставка в увредени тъкани, специалистите са успели да получат уникална регенеративна система. След прилагане върху кожата, микроиглите се отделят от лепенката и остават в тъканта. Твърдият външен слой се разгражда с течение на времето и позволява на клетките във вътрешността му да осигурят терапевтични ефекти върху заобикалящите тъкани. Мезенхимните стволови клетки имат значителен лечебен потенциал при редица болестни състояния, сред които за третиране на рани и тъканна регенерация след инфаркт.

Стволовите клетки стават все по-важна част от нашия живот и на нашите деца. Тук е важно да се отбележи, че източниците за извличане на стволови клетки включват костен мозък, кръв и тъкан от пъпната връв и мастната тъкан. Всеки от тези източници съдържа стволови клетки, които могат да бъдат получени от повечето индивиди, без много трудности и по икономичен начин. Надеждността им обаче е различна, както и бъдещите клинични приложения на стволовите клетки от всеки източник.

Кръвта и тъканта от пъпната връв съдържат хематопоетични стволови клетки и мезенхимни стволови клетки във високи концентрации и идеално състояние само в момента на раждането. Костният мозък също притежава тези видове клетки, но не са във високи концентрации и могат да бъдат подложени на пагубните ефекти от възрастта и здравословното състояние. Регенеративната медицина, тъканната инженерия и генната терапия предлагат възможност за лечение и излекуване на много болести. Това са форми на т.нар. персонализирана медицина, при която стремежът на лекарите е да намерят подходящата индивидуална терапия за всеки пациент според неговите особености и потребности. Това означава, че диагностиката и лечението са съобразени с генотипа на отделния пациент имайки предвид ръст, тегло и метаболизъм. Със своята способност да се развиват в много различни видове кръв и тъканни клетки – от мусколни до мозъчни, стволовите клетки имат потенциала да регенерират и защитават тялото отвътре. В случаите, когато заболяване или състояние засяга клетъчната тъкан, терапията със стволови клетки може да се използва за възстановяване на увредена тъкан, за възстановяване на органи и за лечение на болести, коментира Даниела Мирчева, управител на „Тъканна банка Садаса 2007“, която е представител на британската Cells4Life в България.

„Статистиката сочи, че в световен мащаб стволови клетки са използвани за лечение в над 1 милион случаи. Те са официално призната терапия за над 80 заболявания, включително различни видове рак, болести на кръвта и нарушения на имунната система“, обяснява Даниела Мирчева. „Банкирането“ на стволови клетки предлага възможност за криогенното им запазване във възможно най-добро състояние за по-късна употреба. При лечение чрез стволови клетки те първо трябва да се развият в необходимия тип възрастни клетки. Тогава тези зрели клетки заместват тъкан, която е повредена от болест или нараняване. Този вид лечение може да се използва например за смяна на невроните, увредени от нараняване на гръбначния мозък, инсулт, Алцхаймер, Паркинсон или други неврологични заболявания. Да произвеждат инсулин, при болни от диабет или пък хрущял, за да се ограничат щетите от артрит. Използването на собствени клетки означава, че шансът те да бъдат отхвърлени е почти никакъв. „Тези клетки могат един ден да подобрят или дори да спасят живота на пациента. Но трябва да се има предвид, че вероятността да се получи съвпадение при чужди клетки е невъзможно. Собствените клетки са единственото съвършено съвпадение при нужда“, съветва специалистът Даниела Мирчева, като подчертава, че съхранените правилно стволови клетки дават сигурност на клиентите през целият им живот.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори?


Резултати