Коментари

Държавата няма ясен план за справяне с вируса!

  08.07.2020 14:35  
Държавата няма ясен план за справяне с вируса!

Държавата няма методика за справяне с пандемията с коронавирус, смята бившият здравен министър Петър Москов.


"Трябва да има ясна и аргументирана стратегия. Една смислена държава, за каквато има претенция днешната, трябва да направи ясен план, да каже какви са параметрите, какъв е хоризонтът, какви са очакванията и какво се изисква от тях. Такова нещо не се случва", заяви Москов пред bTV и попита защо 200 заразени, а не 180 са мерило за връщане на мерките.

Според бившия здравен министър живеем в мръсна и зацапана информационна среда, която дава почва за виреене на всякакви конспиративни теории, че няма коронавирус и това разделя обществото.

Според него държавата съзнателно инспирира това разделение в обществото по политически причини.

Москов смята, че отговорното решение е "да направиш каквото трябва, дори да не е популярно".

Не може да позволиш на хиляди да се съберат на стадион и да очакваш да спазват правилата, трябва да има едни други хиляди, които да следят дали се спазва отстояние, коментира той.

Бившият здравен министър смята, че трябва университетските болници да бъдат изведени от системата на останалите лечебни заведения и да имат различен начин на финансиране, защото са част от националната сигурност.

"Не може да се противопоставя здраве и икономика, когато няма здраве, няма и добри икономически резултати“, каза Москов по повод дискусията за отражението на мерките срещу коронавируса върху икономиката.

Според него не трябва само да се мисли за запазването на някакви работни места само защото са такива чрез мярката 60/40, защото това може да се окаже отлагането на една агония и тяхното съкращаване.

По-важно е да се мисли за създаването на работни места в бъдещето. В това отношение е важно на европейско ниво да се върнат всички производства, изнесени в Азия и Африка, смята Москов, кой се обяви за "европейски протекционизъм".