Анализи

Първо ехо от "Осемте джуджета". Как съдия, санкциониран от САЩ, позволи обиск на пострадалия

  09.07.2020 11:28  
Първо ехо от \

Анализът е препубликуван от svobodnaevropa.bg

Една картина от вторник привечер. Маскирани и въоръжени полицаи разбиват къщата на бизнесмен. Той не си е у дома. По-рано бизнесменът е обвинил публично бивш високопоставен следовател в организиране на схема за изземване на бизнес чрез заплахи и изнудване. Казал е, че всичко е станало със съдействието на Специализираната прокуратура.

Претърсването в дома му е обявено публично от разследващите след 24 часа, но е спестено обстоятелството, че то е одобрено от единствения съдия, санкциониран от САЩ със забрана да влиза на американска територия заради "корупционно поведение". Накрая главният прокурор Иван Гешев зове за извинение, опровергавайки индиректно твърденията на бизнесмена още преди края на прокурорската проверка по тях.

Така накратко изглежда моментното развитие на случая с Илия Златанов, който е основен свидетел в разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд за бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си "Еврото".

Бизнесменът е собственик на дупнишката фирма за асансьори "ИЗАМЕТ", но влиза в конфликт със сина си Явор, заради което търси съдействието на бившия следовател и настоящ адвокат. Следват образуване на дело в спецпрокуратурата, арести и претърсване в трезори на Златанов-младши, при което са открити около 35 кг злато, включително десетки монети.

Ценностите са иззети от разследващите и впоследствие са предадени на Илия Златанов чрез препоръчана му от Петьо Петров адвокатка, за което той подписва и съответните протоколи. Подписването става в присъствието на бившия ръководител на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. Бизнесменът обаче твърди, че документите, удостоверяващи, че златото е негова собственост, са "изфабрикувани" от разследващите, а той е бил измамен и не е получил нищо.

По думите на Илия Златанов целият сценарий е уговорен на серия от негови срещи с Петьо Петров в ресторант "Осемте джуджета" на столичната ул. "Шандор Петьофи". Там той е виждал Димитър Франтишек и директора на националното следствие Борислав Сарафов. В крайна сметка Златанов твърди, че бизнесът му е бил заграбен и е заплашван, че ще загуби и цялата си лична собственост.

Засега от държавното обвинение не са правили никакви официални изявления по случая с изключение на главния прокурор, който нееднократно неглижира разкритията на Антикорупционния фонд.

Как протича претърсването на къщата

На този фон в къщата на Илия Златанов в столичния кв. "Симеоновско шосе" във вторник надвечер започва полицейска акция. Маскирани полицаи нахлуват със сила в имота малко преди 18.00 часа на 7 юли – 5 дни след излизането на втората част на разследването на неправителствената организация и 11 дни, след като прокуратурата обяви, че ще провери твърденията на Златанов. Резултатът от претърсването са иззети два лаптопа, документи и десетки ценни монети, разказва пред Свободна Европа дъщерята на бизнесмена Пролетина Златанова, която в момента живее в къщата със семейството си.

От съставения от разследващите полицаи протокол става ясно, че претърсването е одобрено от съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. През февруари той стана първият българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция, но доказателства в тази посока досега не са огласявани нито от американските, нито от българските власти. ВСС образува дисциплинарно производство срещу Миталов, но без да го отстранява временно от работа.

В разрешението му за претърсване в къщата на Златанов е споменато единствено, че то се прави във връзка с досъдебно производство 128 от 2019 г. на спецпрокуратурата, но не става ясно за какво и срещу кого се води то. Свободна Европа отправи конкретни въпроси по темата до пресцентъра на прокуратурата, но до края на работния ден на редакцията в сряда отговор не беше изпратен.

Пролетина Златанова разбира за акцията от охранителната фирма, наблюдаваща къщата на баща ?. Оттам ? съобщават, че на адреса има полицаи, които са изгонили пристигналите частни охранители. Тя пристига на мястото към 18.40 часа във вторник, но първоначално не е допусната в имота.

"Влизайки през портата на двора не ми позволиха да влезна и точно на входа се срещнах с човек, когото познавам от телевизията и това е Димитър Франтишек Петров", разказа Златанова, добавяйки, че прокурорът си е тръгнал, след като е видял личната и карта.

"Не мога да коментирам действия по разследването"

"Не мога да коментирам действия по разследването с никого, пък и не знам наистина ли сте този, за когото се представяте", заяви бившият ръководител на спецпрокуратурата, потърсен по телефона от Свободна Европа с въпроса дали е присъствал на въпросната акция.

След като се разминава на вратата с човека, когото разпознава като Димитър Франтишек, Златанова все пак е допусната да присъства на претърсването. Нейните адвокати обаче отказват да дойдат, тъй като действията на полицията са започнали повече от час по-рано в отсъствието на собствениците на имота или техни представители.

Впоследствие разследващите изземват двата лаптопа на Пролетина Златанова и съпруга и, документи и десет монети от сив метал, за които тя твърди, че са подарък от баща и и стойността им не надхвърля сумата от 2000 лв. След като къщата и двора са претърсени, включително и с металотърсачи, разследващите започват да съставят необходимия протокол в присъствието на две поемни лица и Златанова. В този момент главният разследващ полицай Орхан Хасанов е потърсен по телефона.

"Явно питането беше какви монети е намерил и той започна да обяснява, че са открити 10 броя монети от сив метал и само едната е от сив и жълт метал. След това явно беше помолен да излезе навън, той взе телефона си и говори доста време навън. Когато дойде, взе поемното лице и бързо се качиха по стълбите на втория етаж. Тогава аз попитах дали аз също трябва да се кача и защо пак отиваме нагоре – нещо, което сме свършили. Един полицай ми каза, че мога да се кача и в момента, в който аз тръгнах поемното лице и главният разследващ полицай излязоха от дясната врата и слязоха набързо", заяви Пролетина Златанова, цитирайки думи на Хасанов: "Всъщност ние сме забравили да прегледаме един скрин с чекмеджета, трябва да се върнем отново."

След това няколко полицаи отново се качват в спалня на втория етаж и въпреки възраженията на дъщерята, че помещението вече е било претърсено, започват да оглеждат шкаф, "който реално с цялата стая и прилежащата баня бяха вече проверени и описани преди час и половина, два". След кратко оглеждане главният разследващ полицай намира в средното чекмедже найлонов плик със 79 монети от жълт метал и фактури на името на Илия Златанов, съставени в Германия.

"Не обвинявам никого, но определено заявявам, че някой е подхвърлил тези монети, защото тях ги нямаше преди няколко часа", заяви Пролетина, допълвайки, че още с повторното влизане в стаята е започнала да се съмнява, че "явно се търси да се покаже, че това злато, което баща ми обявява във филма на Антикорупционния фонд, че е взето от тези лица, реално е взето от Илия и той си го държи тук в къщата".

Впоследствие тези монети са добавени в протокола от претърсването, с който Свободна Европа разполага. В документа е отбелязано, че полицаите са влезли принудително в къщата, "след като не им е бил предоставен достъп до имота и след легитимация от тяхна страна". На кадри от записващи камери в къщата обаче не се чува нито позвъняване, нито викове: "Полиция!" Вижда обаче как няколко служители на реда разбиват вратата, влизат и след като забелязват камерата, излизат обратно навън. След идването на Пролетина Златанова, тя е помолена да изключи устройството, а разследващите изземват картите за памет от всички камери, намерени в къщата.

Официалното обяснение на прокуратурата

Над 24 часа след акцията, спецпрокуратурата официално съобщи за акцията, пояснявайки, че иззетите 79 монети "съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД".

"Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. Продължава огледа на останалата част от иззетите на 07.07.2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи", добавят от пресцентъра на спецпрокуратурата с уточнението, че "при констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост".

В официалното съобщение, изпратено до медиите в 17.52 часа в сряда, обаче не се споменава нищо за твърденията на Илия Златанов по отношение на останалата част от общо 35-те килогарама злато или схемата за заграбване на бизнеса му с активното участие на Петьо Петров.

Коментар по темата обаче се появи в профила на главния прокурор Иван Гешев в Туитър: "Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. Антикорупционен фонд да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!"

Призивът му за извинение е публикуван преди края на официалната проверка на Софийската градска прокуратура по твърденията на Златанов. Засега остава неясно дали по нея са били разпитани основните лица, посочени като отговорни за описаната от бизнесмена схема.