Светът

ЕС е готов да подкрепи България и Хърватия за членство в ERM II - чакалнята на еврозоната

  09.07.2020 15:17  
ЕС е готов да подкрепи България и Хърватия за членство в ERM II - чакалнята на еврозоната

Официалните представители на еврозоната са готови да позволят влизането на Хърватия и България във валутния механизъм ERM II, който е предварителен етап за приемане на еврото като тяхна валута през следващите около три години, заявиха четири източника на агенция Ройтерс.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове.

Европейските представители заявиха, че това решение предстои след окончателна подкрепа от страна на финансовите министри на еврозоната и на ЕС, които по-късно в четвъртък и след това в петък ще проведат видеконферентна среща.

Два от източните на Ройтерс заявиха, че решението вероятно ще бъде обявено извън пазарните часове, вероятно през идващия уикенд, за да се предотвратят спекулации на финансовите пазари. Те също така заявиха, че в следващите часове остават да бъдат решени някои дребни въпроси. Според тях не е изключено известно забавяне на официалното решение за след уикенда, но е малко вероятно да има отмяна на предложението към България и Хърватия за присъединяване към валутния механизъм ERM II, известен и като "чакалня" за еврозоната.

След като страните се присъединят към ERM II, те би трябвало да останат във валутния механизъм за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година.

Това прави 2023 г. като най-ранната година за тяхно пълноправно членство в еврото и еврозоната, отбелязва Ройтерс.

С увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка страната ни покри и последния критерий по пътя към т.нар. "чакалня" за еврозоната.