Бизнес

Британска банка за стволови клетки предлага съхранение на плацента в България

  10.07.2020 16:10  
Британска банка за стволови клетки предлага  съхранение на плацента в България

Британската компания Cells4Life е единствената банка за стволови клетки във Великобритания и България, която предлага съхраняване на плацента при раждането на бебе, заяви Даниела Мирчева, представител за България и управител на тъканна банка „Садаса 2007“. Това означава, че родителите могат да съхранят както кръвта от пъпната връв така и плацентата и по този начин да увеличат максимално терапевтичните възможности на пробите, обясни тя. По време на бременността бебето се храни чрез плацентата, тя му осигурява всички основни вещества необходими да расте. Хората трябва да знаят, че ползите от нея биха могли да продължат и след раждането. Плацентата съдържа амнион и плацентарни клетки, които се използват в редица терапии, отвъд границите на конвенционалната медицина, подчерта Даниела Мирчева. На практика те вече се използват за терапия на тежки изгаряния, диабетни язви и за регенериране на инфектирали рани. Обект са на нарастващ брой многообещаващи клинични изпитвания за терапия на сърдечно-съдови състояния, мозъчни травми, артрит и други.

„Чрез съхраняването на плацентата в Cells4Life можете да сте спокойни, че детето ви ще има достъп до възможно най-новите регенеративни терапии, когато те станат достъпни“, каза Мирчева. Родителите могат да избират да съхраняват плацентарните си клетки и амниона заедно или поотделно, с или без съхраняване на кръв от пъпната връв.

Какви са моите възможности за съхраняване на плацентата?

Плацентата има две основни обвивки: външен слой (хорион) и вътрешен слой (амнион). Амнионът и хорионът имат мощни регенеративни свойства и се използват в клинични изпитвания по целия свят за всякакви свързани със здравето състояния. Компанията Cells4Life предлага две услуги за съхраняване на плацентата, които могат да помогнат на вас и вашето семейство да отключите тези вълнуващи възможности, предлагани от регенеративната медицина, която е в процес на бурно развитие, обясни Даниела Мирчева.

Доказани терапии

Силата на плацентарните клетки отдавна се реализира в терапии по целия свят. От началото на ХХ век плацентата се използва за лечение на рани, подпомагане лечението на диабетни язви и заболявания на очите, които в крайна сметка биха могли да доведат до слепота. За първи път амниотичната мембрана е използвана през 1910 г., когато амниотична присадка на кожата спомага за оздравителния процес. По-късно, през 1913 г., учените използват амнион за лечение на рани по кожата. Оттогава се използва в офталмологията и за лечението на пострадали хора с тежки изгаряния.

Съхраняването на Амнион не е само инвестиция в бъдещи регенеративни терапии, а и такива приложими днес за подобряване качеството на живот, допълни Мирчева.

Cell4Life e най-голямата частна банка за стволови клетки във Великобритания. Планът за съхранение CellsPlus е най-популярната услуга за запазване на кръвни клетки в страната и в момента компанията съхранява над 100 000 проби.