Анализи

Безредици в Атина - защо протестират гърците

  11.07.2020 14:04  
Безредици в Атина - защо протестират гърците

Хиляди хора излязоха вчера по улиците на Атина. Те протестираха срещу новия закон за демонстрациите. По време на протестите се стигна до безредици. Според полицията в демонстрацията са участвали около 12 хил. души, пише "Дойче веле".

 

По данни на гръцката полиция във вчерашния протест в Атина са участвали около 12 хил. души. Причината за протеста беше новият закон за демонстрациите, който предвижда всички демонстрации да бъдат обявявани предварително. Прокуратурата би могла да ги забрани, ако съществува опасност от бунтове. Освен това организаторите трябва да вземат всички мерки за спокойното протичане на акцията. Ако това не стане, може да им бъде потърсена отговорност.

 

Кой породи безредиците?

 

Вчерашният протест бе организиран по инициатива на синдикатите на Комунистическата партия и на лявата партия "Сириза" на бившия премиер Алексис Ципрас. В него обаче имаше и други участници.

 

По време на протестите се стигна до безредици, което принуди полицията да използва сълзотворен газ и заслепяващи гранати. Те бяха породени най-вече от привърженици на т.нар. "Черен блок", според публикация на сайта на германската обществено-правна телевизия АРД.*

 

Законът със сигурност ще бъде приет

 

Консервативният министър-председател Кириакос Мицотакис заяви в парламента, че трябва да се съблюдават правата на всички хора, "както на тези, които демонстрират, така и на онези, които трябва да отидат на работа или в болница". Законът ще бъде приет със сигурност, тъй като управляващата партия разполага с необходимото мнозинство.

 

* Към т.нар. "Черен блок" се причисляват хора, които излизат на сцената винаги, когато решават, че трябва да предизвикат държавните органи и да провокират тежки сблъсъци с полицията и силите на реда. Те нямат твърда идеологическа концепция, самоопределят се като автономни групи, противопоставящи се на държавната власт и срещу обществото, отричат демократичната правова държава и стоят обикновено на крайно леви политически позиции. Терминът "Черен блок" възникна по време на протестите на антиядреното движение от началото на 80-те години на миналия век.