Реакция

Петър Чолаков: Събрала се е силна обществена енергия, протестите ще продължат

  11.07.2020 15:35  
Петър Чолаков: Събрала се е силна обществена енергия, протестите ще продължат

"Протестите очевидно ще продължат, защото се е събрала силна обществена енергия". Това каза в интервю за "Хоризонт" политологът Петър Чолаков.

"Вчерашната новина за влизането на България в т.нар. чакалня на еврозоната наистина е хубава, но успехът е помрачен. Става дума за усещането на обществото, че има хора като Ахмед Доган, за които, като че ли, законите не важат.  Българските турци и ДПС не са едно и също нещо. Сараите, в които живее Доган, нямат нищо общо със скромния начин на живот на голяма част от българските турци. Някакви хора се използват като жив щит пред палата на Доган и това е безобразие. Не срещу тези симпатизанти и не срещу полицията трябва да бъде насочен гневът на хората. От неконтролирани емоции биха могли да спечелят хора като Доган и Пеевски", отбеляза още политологът.

Според Чолаков, за да бъде свалена поне част от общественото напрежение, трябва да има оставки, но по високите етажи, не на "бушони". 

"Например, на главния прокурор. Той действа пристрастно и политически мотивирано с цел очерняне на политически противници. Гешев се изяви като умел пиар на президента Радев, че се превърна в неудобна политическа фигура за тези, които го издигнаха и го подкрепят в момента... Ситуацията е динамична и нищо не е окончателно. Това, че господин Гешев е казал, че няма да подава оставка, не значи, че утре няма да каже нещо друго", допълни Чолаков. 

Той коментира и снощния протест: 

"Протестът не е хомогенен. Има представители на различни движения, но има и провокатори. Надявам се те да престанат, да не се повтарят и да не се стигне до по-голяма ескалация."