Светът

Европарламентът иска въвеждане на визи за американци заради България и три други страни

  15.07.2020 13:54  
Европарламентът иска въвеждане на визи за американци заради България и три други страни

Европейският парламент ще поиска отмяна на безвизовия режим за американските граждани на ЕС, защото САЩ все още не позволяват на четири европейски държави, сред които и България, да пътуват без визи в страната.

Това гласи проект на резолюция, гласуван вчера от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Той призовава Европейската комисия да представи делегиран акт, който да отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани, както е предвидено в така наречения механизъм за реципрочност.


България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите държави от ЕС, чиито граждани не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато останалите граждани на ЕС са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни за период от 180 дни). Гражданите на САЩ също пътуват без визи за ЕС при краткосрочен престой.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета страна не отмени изискванията за виза в рамките на 24 месеца от официалното уведомление за неспазване на принципа на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме делегиран акт, който да отмени безвизовия режим за гражданите на тази страна за период от 12 месеца. Както Европейският парламент, така и Съветът могат да възразят срещу такъв делегиран акт.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния беше официално повдигнат на 12 април 2014 г. (по това време Полша също беше в този списък, но от 2019 година полските граждани могат да пътуват безвизово до САЩ), т.е. крайният срок за ответни действия от страна на Европейската комисия изтече на 12 април 2016 г.

Евродепутатите подчертават, че "въпросът се отнася (...) до солидарността между държавите - членки на ЕС", но е също така и "институционален, тъй като Парламентът и Съветът понастоящем са лишени от правото" на адекватно участие в прилагането на механизма за реципрочност.

Незаконодателната резолюция ще бъде обсъдена в бъдеща пленарна сесия на ЕП.