Бизнес

Силен отскок на китайската икономика през второто тримесечие след срив в началото на годината

  16.07.2020 12:38  
Силен отскок на китайската икономика през второто тримесечие след срив в началото на годината

Икономиката на Китай се върна на пътя на растежа през второто тримесечие след дълбок спад в началото на годината, тъй като управляващите в Пекин успяха да поставят до голяма степен под контрол коронавирусната епидемия и да рестартират икономическата активност.

В същото време обаче вътрешното потребление и инвестициите остават слаби заради шока от коронавирусната криза, което подчертава необходимостта от продължаваща държавна подкрепа за укрепване на икономическото възстановяване.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през второто тримесечие с цели 11,5% спрямо първите три месеца на годината, когато беше отчетен рязък спад от 9,8%, показват данни на Националното статистическо бюро на азиатска държава, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-сдържан отскок с 9,6 на сто.

Този силен отскок допринесе за завръщане на китайската икономика на пътя на растежа, като БВП се увеличи с 3,2% на годишна база (спрямо второто тримесечие на 2019г.), след като през първото тримесечие се срина с цели 6,8% - първо икономическо свиване от 1992 г. насам, от когато датират тези статистически данни. Осредните очаквания на анализатори и икономисти бяха за по-скромен растеж от около 2,5 на сто.

По този начин Китай се превръща в първата водеща световна икономика, която отчита растеж, след като пандемията от Covid-19 засегна тежко глобалната икономика през настоящата година.

Въпреки този подем обаче китайската икономика се сви през първото полугодие с 1,6% спрямо същия период на 2019 г., подчертавайки за все още неравномерното естество на възстановяване на азиатка държава, където коронавирусът се появи за пръв в края на миналата година.

Това нестабилно възстановяване се потвърждава и от представени от китайската национална статистика икономически показатели за месец юни.

Индустриалното производство нарасна през юни с 4,8% на годишна база след повишение с 4,4% през май. Това представлява подобрение за трети пореден месец, след като през първите три месеца на годината производството претърпя срив от 13,5% по време на разгара на коронавирусната епидемия в Китай.

От началото на годината индустриалното производство продължава да се свива с 1,3% спрямо първите шест месеца на 2019 г., но след спад с цели 8,4% през първото тримесечие на 2020 г.

Продажбите на дребно през юни обаче се свиха за пети пореден месец, понижавайки се през юни с 1,8% на годишна база след спад с 2,8% през май и със 7,5% през април и след срив с над 20% през първото тримесечие. От началото на годината търговията на дребно в Китай се понижи 11,4% спрямо същия период година по-рано и след понижение с 13,5% през първите пет месеца на 2020 г.

Дълготрайните бизнес инвестиции през периода януари - юни пък се свиха с 3,1% спрямо година по-рано след спад с 6,3% през периода януари - май и с цели 16,1% през първото тримесечие.

Нивото на безработица в Китай, което от много години стабилизираше около 5%, се понижи през юни до 5,7% от 5,9% през май и след като през първите месеци на годината скочи до 6,2%.