Новини

Осъдиха бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов

  21.07.2020 17:33  
Осъдиха бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов

Специализираният наказателен съд осъди бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, около когото избухна скандалът „Суджукгейт”, на 2 години условно с 4 години изпитателен срок, предаде агенция БГНЕС.

Мартинов беше обвинен за изнудване на добрички бизнесмен,

с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма.

Според спецсъда той е принудил бизнесмена от Добрич да му осигури 1 тон суров суджук. По обвиненията, че е изнудвал търговеца да му осигури 30 кг филе „Елена”, както и телешка пастърма, Мартинов се оказа невинен. Съдът отхвърли и гражданския иск срещу него, в размер на 30 хил. лв. за причинени неимуществени вреди. Живко Мартинов трябва да заплати разноските по делото.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.

Според съда по делото са налице множество противоречиви доказателства. По думите на съдебния състав е настъпила доказана вреда в размер на малко над 7000 лв., което се удостоверява и от свидетелски показания на двама души пренесли и доставили около един тон суджук.

Пред медиите Мартинов каза, че ще обжалва присъдата. "Присъствах на смехотворен фарс, направен от Антон Проданов", добави той. Според адвоката му няма доказателства дори за един тон суджук, за който Мартинов беше признат за виновен.

Процесът тръгна в края на месец февруари 2019 г.