Светът

US конгресмените са единодушни за санкции срещу руските газови потоци към Европа

  21.07.2020 17:46  
US конгресмените са единодушни за санкции срещу руските газови потоци към Европа

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно внасянето на поправка за затягане на санкциите срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" в проекта за отбранителния бюджет за следващата финансова година (в САЩ тя започва на 1 октомври). Гласуването беше излъчено на живо на сайта на долната камара на законодателния орган на Съединените щати, съобщи БТА, позовавайки се на световни агенции.

Инициативата има за цел да затегне съществуващите санкции по отношение на руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за текущата финансова година, който задължава американското правителство да наложи санкции на двата проекта.

В поправката става дума за въвеждане на рестрикции срещу чуждестранни лица, които в значителна степен способстват за продажбата, арендата или предоставянето на плавателни съдове за полагането на тръби, предназначени за изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток".

През миналата седмица върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът твърдо се обявява против едностранни санкции и заплахи за прилагането им от страна на САЩ, които вредят на интересите на европейски компании, включително по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", защото подобни мерки са в разрез с международното право.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две тръби от газопровод с обща мощност 55 милиарда куб. м на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Понастоящем той е завършен на 93 процента. Спирането на осъществяването на проекта беше свързано с това, че през декември 2019 г. заради санкциите на САЩ швейцарската компания "Олсийз" спря работата по тръбопровода и изтегли плавателните си съдове.

Самият проект за военния бюджет на САЩ все още предстои да мине през сложен процес по утвърждаване и в Камарата на представителите, и в Сената на Конгреса. След като двете камари на законодателния орган одобрят своите версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия за съгласуване на детайлите на двата проекта.

Двете камари след това ще трябва да приемат съгласувания документ, след което той отива за подпис при държавния глава. Целият този процес обикновено трае до есента или началото на зимата, отбелязва ТАСС. 

Защо трябва да ни интересува? 

Проектът "Турски поток 2" доставя руски газ до Турция, но продължението на тръбата минава и през България. У нас газопроводът беше наречен "Балкански поток" в опит на премиера Борисов да се разграничи от руско-турския проект. Причината е проста - още от идейното начало на проекта беше почти сигурно, че САЩ ще наложат санкции. 

Според Борисов "Балкански поток" ще помогне за диверсификацията на източниците на газ в България. На теория това е вярно, защото тръбата е реверсивна, тоест можем да получаваме газ и от двете страни. На практика обаче руският гигант "Газпром" е запазил 90% от капацитета на тръбата за своя газ, както и почти 80% на изхода, а данните са официално признати дори от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Според него обаче нарушения на конкуренцията нямало.

Именно заради практическия монопол на "Газпром" в българската тръба експертите винаги са смятали, че разклонението на "Турски поток" у нас ще попадне под санкции. Логиката на действията на американците е да намали руското енергийно влияние в Европа, а имайки предвид, че след т.нар. Балкански поток руският газ отива в Сърбия и Унгария, шансът да се мине без някакви санкции е малък. 

Припомняме, че преди около месец българският оператор на тръбата - държавната "Булгартрансгаз", обяви, че ще търси кредити за оперативни и инвестиционни разходи по проекти като "Балкански поток" за около 400 млн. евро. Това е вторият такъв голям заем по енергийните ни проекти, след като през миналия октомври бяха изтеглени още едни 200 млн. евро за плащания по трасето на потока.