Новини

Депутатите решиха да изслушат главния прокурор

  23.07.2020 11:50  
Депутатите решиха да изслушат главния прокурор

Депутатите приеха със 179 гласа "за" внесеното като извънредна точка искане от БСП за изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Те решиха да бъде изготвен  доклад за действията на прокуратурата от началото на мандата досега. 

БСП питат, оправдано ли е оповстяването на лични чатове по текущи разследвания.

Депутатът Крум Зарков обяви, че парламентът не може да стои встрани от този наболял дебат:

„Прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения. Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и на изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния ни кодекс. Създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията, които се случват и сега в този момент пред Народното събрание. Причината за това се корени и в усещането, че действията на Прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в глава втора на Конституцията ни основни права и свободи“.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че ще подкрепят БСП:

„Смятаме, че е необходимо да бъде изготвен и внесен такъв доклад по прилагането на закона от прокуратурата и разследващите органи за посочения период от страна на вносителите на решението“.

Главният прокурор ще трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите от януари до юли включително.

Депутатът Антон Кутев от БСП поясни, че дебатът тепърва предстои, дори и за промени в Конституцията:

„Разговорът за конституционни промени, според мен, тепърва предстои и ще става все по актуален и ние достатъчно ясно трябва да си дадем представа, нужна ли ни е промяна на Конституцията; може ли евентуалните промени, които искаме да направим, първо, какви са промените в дейността на прокуратурата, може ли те да станат при законови промени, а не през конституционни - това ще бъде дълъг разговор“.