Светът

Икономиката на САЩ се срина с 33%, на Германия – с 12%

  31.07.2020 11:16  
Икономиката на САЩ се срина с 33%, на Германия – с 12%

Икономиката на САЩ се свила с драматичните 32.9% през второто тримесечие, когато коронаврусната епидемия затоври бизнесите, оставяйки без работа десетки милиони хира и изпращайки безработицата на равнище 14.7 процента.

Рекорден спад отчете и икономиката на Германия – с 11.7% спрямо същото тримесечие на миналата година.

Това сочат публикуваната в четвъртък статистически данни за второто тримесечие на 2020 г.

Спадът на БВП на САЩ от близо 33% е най-сериозният, откакто през 1947 г. започва да се води статистика, уточни министерството на търговията на страната. Предишният рекорд е 10-процентово свиване през 1958 година при управлението на Дуайт Айзенхауър, припомня Асошиейтед прес.

Резултатът все пак е по-нисък от очакванията на анализаторите, които залагаха на спад от 35%, и отразява отговора на Covid-19. Епидемиологичните мерки за ограничаване, наложени през март и април, частично са компенсирани от възобновяването на част от дейността в някои региони на страната през май и юни, отбелязва АФП, като се позовава на министерското комюнике.

С отрицателен резултат две поредни тримесечия най-голямата икономика в света вече е в рецесия.

През тримесечието януари-март американската икономика се сви с 5%, слагайки край на 11-годишен растеж - най-дългият в историята на САЩ, допълва АП.

Свиването през миналото тримесечие се дължи на рязкото отдръпване на потребителските разходи, на които се падат 70% от икономическата активност. Разходите на потребителите са се сринали с годишен темп от 34%, след като блокираните пътувания и липсата на поръчки принудиха много ресторанти, барове, места за забавления и други търговски обекти да спрат работа.

Бизнес инвестициите и жилищното строителство също са понесли големи спадове през второто тримесечие. Понижение има и при държавните разходи, които са били отслабени от загубата на данъчни приходи.

Според много икономисти икономиката не може да се възстанови напълно, докато пандемията не бъде победена, изтъква АП.

Официално в рецесия е и Германия. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 11.7% през второто тримесечие, сравнено със същия период на миналата година, след като пандемията от коронавирус предизвика хаос в най-голямата икономика в Европа, предадоха световните агенции.

На тримесечна база спадът е с 10.1%, което е най-рязкото свиване, откакто започва да се води тази статистика през 1970 г., посочи Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА.

Германската икономика вече отчете свиване от 2.2 процента за първото тримесечие на 2020 година, преди да се усети ефектът от карантинните мерки, въведени в средата на март.

Бързото ограничаване на обществения живот, затворените граници и принудителното спиране на производства нанесоха почти катастрофален удар на ключови сектори през изминалите месеци.

Страната започна предпазливо да отваря икономиката си, но според експерти предкризисните равнища няма да бъдат достигнати поне до 2022 година, отбелязва Асошиейтед прес.