Новини

Акция на Манолова - запали изборни протоколи пред ЦИК

  01.08.2020 13:33  
Акция на Манолова - запали изборни протоколи пред ЦИК

Пред сградата на ЦИК бившият омбудсман Мая Манолова организира акция с горене на изборни протоколи от последния местен вот.

Акцията на председателя на гражданската платформа “Изправи се. БГ“ и бивш кандидат-кмет на столицата Мая Манолова е свързана със съзнателното, по думите й, бездействие от страна на ЦИК и правителството да обявят обществена поръчка за осигуряването на машини за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

Според Манолова, става дума за осигуряване на 18 хиляди машини, стотици фалшифицирани изборни протоколи, дописвани и подправяни бяха изгорени в голям варел на стълбите пред сградата на ЦИК. Събитието беше охранявано от една пожарна кола.

След местните избори Манолова заведе дело за касиране на вота, но съдът отхвърли на две инстанции искането за отваряне на секции, в които имаше съмнения за манипулации. Какво заяви Манолова:

"ЦИК не обявяват тази процедура за обществена поръчка заради Борисов. Сега се надява инстинктът му на пожарникар да сработи и да разбере, че ако не въведе машините, този огън ще му запали и стола. Този път фалшификациите няма да минат. Наистина е време за честни избори".

Машинното гласуване е решено през август миналата година, припомнят от щаба на гражданското движение на Манолова.