Бизнес

Майките да съхраняват стволови клетки при раждането

  01.08.2020 13:46  
Майките да съхраняват стволови клетки при раждането

Кръвните стволови клетки на пъпната връв представляват изключително ценен ресурс, който буквално спасява човешки животи вече повече от 20 години. В световен мащаб стволовите клетки са използвани за лечение в повече от 1 милион случаи и представляват официално признатата терапия за над 80 заболявания, заяви Даниела Мирчева, представител на британската тъканта банка Cells4Life и управител на ТБ "Садаса 2007". Част от тях са различни видове рак, заболявания на кръвта и нарушения на имунната система.

Стволовите клетки също се приемат за крайъгълен камък в сравнително нова област на науката, известна като регенеративна медицина. Вероятно е в близко бъдеще използването на стволови клетки да осигури лечение за разпространени и често застрашаващи живота заболявания като сърдечна недостатъчност, болест на Алцхаймер и диабет, посочи Даниела Мирчева. В рамките на живота на детето, кръвта на пъпната връв може дори да се използва за възстановяване на гръбначен стълб, биопринтиране на бъбреците и дори създаване на ново сърце.

Тъй като хематопоетичните стволови клетки (HSCs) могат да се трансформират във всякакъв вид кръвни клетки, в момента те се използват при лечението чрез стволови клетки за различни видове рак и заболявания на кръвта, включващи левкемия, лимфом и миелом.

В момента се провеждат изследвания за лечение на стволови клетки на следните заболявания:

Аутизъм

Мозъчни травми

Множествена склероза

Церебрална парализа

Болестта на Паркинсон

Болест на Алцхаймер

Кистозна фиброза

Загуба на слуха

Костни фрактури

Изгаряния

Инсулт

Инфаркт

Чернодробни заболявания

Диабет

Наранявания на гръбначния мозък