Реакция

Сачева обвини "Системата ни убива", че злоупотребява с кауза

  03.08.2020 12:41  
Сачева обвини \

Социалният министър Деница Сачева смята, че случващото се на улицата е "отвличане на вниманието, загуба на обществено време и енергия, както и тежка злоупотреба със каузата на хората с увреждания". Тя коментира на извънреден брифинг в неделя ситуацията с участието на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" в протестите с исканията за оставки на правителството и на главния прокурор и за предсрочни избори.

Бус с надпис "Системата ни убива" бе спрян от полицията в съботната вечер пред Софийския университет и не бе допуснат да се включи в блокадата на Орлов мост. Преди това майки от движението скандираха оставка пред дома на пемиера Бойко Борисов в Банкя. Сблъсъкът им с полицията по-късно провокира напрежение, продължило и в неделя.

Сачева определи случващото се като "опит за активна провокация и "злонамерен политически хепънинг", зад които според нея стоят представителката на инициативата Вера Иванова и бившият омбудсман Мая Манолова.

"Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които разработваме с тях", коментира социалният министър

"Въпреки деструктивния характер на Вера Иванова, тя е част от работните групи на министерството и като член на тях тя получава информация, справки. Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън "протест на майки на деца с увреждания". Това не е такъв протест, това са политически провокации, тежка злоупотреба с каузите на хората", заяви Сачева.

"Системата ни убива" участва редовно в избухналите преди 25 дни антиправителствени протести. На демонстрациите се появяват и различни други организации и дори политическата партия "Възраждане" с различни искания, за да се впишат в недоволството. Освен дежурен плакат "Отменете Закона за социалните услуги", не са поставяни условия, а са правени коментари, че правителството трябва да си отиде, за да може да има адекватна политика за децата с увреждания.

Сачева, както и други представители на правителството, акцентира върху парите, които са отпускани за социални политики и конкретно в случая – за хората с увреждания, но не и за ефекта от изразходването им.

"Говори се много за това какво е направило управлението и правителството на Бойко Борисов. Да видим дали хората с увреждания са част от дневния ред, но нека го видим през числата. От 2009 г. до сга какво показват числата? През 2009 г. разходите по бюджет на МТСП в областта на хората с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева. През 2020 г., същите тези разходи за политики за хората с увреждания, са 921 766 000 лева. Сами изчислете колко е нараснало за 10 години финансирането на политиките за хора с увреждания", каза Сачева пред журналисти. След което изчисли, че само за последните 2 години бюджетът за тези политики е нараснал цели два пъти.

"Само преди няколко дни одобрихме допълнителни разходи в размер на 122 млн. лева по бюджета на МТСП именно за лични асистенти. Също така увеличихме стандарта за социалните услуги с 21%. Разходите за пенсии са 2 млрд. лева, а за лична помощ 83 741 000 лева", изброи още министър Сачева.

Обявените миналата седмица социални мерки обаче са анонсирани само за периода до края на октомври и са обяснение с коронавируса, а не с необходимостта от провеждането на политики за подобряване на живота на пенсионерите и хората в нужда.

Сачева бе придружена на брифинга от представители на организации на хора с евруждания, които подкрепиха действията на правителството.

Веска Събева, зам.-председател на Националния комитет на хората с увреждания, каза, че при тези акции за пореден път има противопоставяне на на едни хора с увреждания на други, но с различни политически виждания.

"Каузата на хората с увреждания се използва за противопоставяне на едни хора с увреждания спрямо други. Членовете ни имат различни политически виждания, но това не означава, че ние трябва да влезем в тези междупартийни борби. Искаме да работим за доброто на нашите деца", заяви тя.

Според нея на дневен ред не са протестите, а това как да се пенсионират хората с деца с увреждания, също и ТЕЛК-овите решения, както и много други неща.

Според Васил Долапчиев от Съюза на слепите, Движението "Системата ни убива" е само на няколко майки, а "подобни като дълбочина и обхват законови промени както сега никога не са извършвани". Той призова правителството да бъде оставено да работи, защото "има изключително спешни задачи за решаване".