Новини

Прокуратурата назначи нови експертизи на предполагаемите записи на Борисов и Дончев

  03.08.2020 16:21  
Прокуратурата назначи нови експертизи на предполагаемите записи на Борисов и Дончев

Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес, Софийска градска прокуратура предоставя информация за образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК.

На 25 юни 2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в няколко интернет сайтове.

По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана.

В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев, отбелязват от прокуратурата.

Междувременно съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов внесе сигнал в прокуратурата с настояване за проверка на съдържанието на разпространения през юни аудиозапис, в който се твърди, че е с гласа на премиера Бойко Борисов:

„Днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерение за прикриване на съдържанието. Това е сигнал, с който искаме да проверим ще се намери ли един прокурор, който да провери дали тогавашният главен прокурор и настоящият главен прокурор -  тогавашен заместник главен прокурор заедно с премиера са планирали операции, които всъщност да обслужат политическите цели на управляващите“, каза Иванов.