Бизнес

Върховенство на закона и конкретни планове поиска AmCham от България

  04.08.2020 12:24  
Върховенство на закона и конкретни планове поиска AmCham от България

Върховенство на закона като безспорен приоритет №1. Предвидима бизнес среда и инвестиционен климат. Стабилна данъчна система.

 

Това са три от принципите, на които трябва да стъпи България, ако иска да развива т.нар.. ниършоринг. Те бяха посочени от Оливие Маркет, председателя на Американско-българската търговска камара, преди дни в конференция с участие с представителите на 15 от двустранните търговски камари в България. В дискусиите участваха и Стамен Янев, заместник-министър на икономиката, и представители на бизнеса.

 

Други критерии в полза на инициативата, посочени от Маркет, са стимули за всякакъв размер компании плюс приоритизиране на секторите от страна на държавата, както и намаляване на административната тежест. Агенцията за инвестиции в България трябва да предостави конкретен план, основан на солидни данни и анализи, защото се нуждаем от план и фокус в усилията си, каза още ръководителя на AmCham.

 

С максимална енергия трябва да се развива електронното правителство и управление и да се подобри максимално връзката между бизнеса и образованието, добави той.

 

Ниършоринг е термин, с който в бизнеса се обозначава изместването на определени услуги - например информационни - в друга държава, но не много далеч, което иначе се прави при т.нар. фаршоринг. Иначе казано, компания с дейност в Германия премества част от дейността си заради икономически по-изгодни условия в България, а не в Индия например.

 

Ако искаш да инвестираш в чужда държава, важно е тя да има имиджа да страна, която в край сметка спазва принципа за върховенство на закона, цитира БТА думите на Маркет. Един инвеститор винаги ще дойде, ако знае, че в страната, в която ще инвестира, са приложени правилните реформи и най-вече се прилагат реформи за борба на корупцията, допълва той.

 

Знам, че това не е основната тема на днешния форум, но ако трябва да сме критични от Американската търговска камара, това е критиката, която бих отправил, каза Маркет.

 

Янев призова представителите на чуждестранните инвеститори да се обръщат към агенцията и министерството на икономиката, ако се сблъскат с "някаква нерегулаторна практика". Ако направите това, вие може да се справите и дори да избегнете проблеми, свързани със зачитането на принципа на върховенството на закона, хубаво е да имаш макар и по-лош закон, но все пак да имаш закон, цитира думите му БТА. хубаво е да имаш макар и по-лош закон, но все пак да имаш закон, допълни Янев.