Спорт

160 милиона паунда е залогът в мача Брентфорд – Фулъм

  04.08.2020 13:07  
160 милиона паунда е залогът в мача Брентфорд – Фулъм

Отборът на Брентфорд ще си осигури 160 милиона паунда приходи, ако победи Фулъм във финалния плейоф за влизане във Висшата лига тази вечер. Двубоят традиционно е определян като “най-ценния” мач в световния футбол, тъй като победителят си осигурява достъп от големите приходи от телевизионни права, които получават тимовете от елита в Англия.

При успех на “Уембли” тази вечер Брентфорд ще реализира мечтата си да играе във Висшата лига, но също така ще си осигури плащания на стойност 160 милиона паунда през следващите три години, дори и да изпадне от елита още през следващия сезон. Причината е, че клубовете, които изпаднат от Висшата лига, получават така наречените “парашутни плащания” в рамките на две години, за да се справят по-добре с финансовия шок от намалелите приходи. Ако пък “пчелите” оцелеят във Висшата лига през следващата кампания, то сумата, която ще си осигурят, нараства на 265 милиона паунда в рамките на пет години.

От своя страна при победа Фулъм ще си гарантира 135 милиона, тъй като “котиджърс” все още получават парашутни плащания след изпадането си от Висшата лига през 2019 година.

От сезон 1990/91 насам Брентфорд е участвал в осем поредни неуспешни кампании в плейофите на различни нива от английския футбол, но сега клубът от западен Лондон е на само една победа от дебютно участие във Висшата лига.

Мачът между Брентфорд и Фулъм е тази вечер от 21:45 часа българско време.