Коментари

Овчаров: Преча на Пеевски да овладее БСП чрез Кирил Добрев и бях осъден в абсурдно дело

  05.08.2020 11:00  
Овчаров: Преча на Пеевски да овладее БСП чрез Кирил Добрев и бях осъден в абсурдно дело

Той коментира и присъдата срещу него: "Бойко Борисов и Делян Пеевски са поръчали на главния прокурор Иван Гешев делото за умишлена безстопанственост срещу мен. Аз преча на Делян Пеевски да овладее БСП чрез Кирил Добрев. Овчаров каза, че по същия начин, по който той е осъден за несъбрани наеми и неосъществен контрол на „Мини Бобов дол“, може да бъдат осъдени Бойко Борисов или Йорданка Фандъкова като кметове на София за задълженията на „Топлофикация“. Присъдата ми е абсурдна и поръчкова."

Очевидно е, че протестът няма политически образ. Задкулисието или Октоподът е преценил, че битката за БСП е ключова. Първата битка бе по времето на Виденов, второто бе по времето на Станишев, третата е сега. Ако спечелят Кирил Добрев и Гергов Бойко Борисов може да спи спокойно. Тези, които са препоръчали Добрев, са поръчали мен - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски. Не са ли ясни фирмите на Добрев, печалбите, които печели, обясни ситуацията в държавата Овчаров.

Специализираният наказателен съд наложи наказание "Лишаване от свобода" за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това съобщиха от спецпрокуратурата. Самият Овчаров заяви пред „Тази сутрин“, че присъдата е поръчкова и абсурдна.

Той намеси имената на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Добрев и заяви, че за тях е проблем. Не позволявам на Пеевси да овладее БСП, добави Овчаров.

Според него главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура.


Прокуратурата отново предаде на съд Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол". С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева.

"Присъдата ми е поръчкова и абсурдна. Съдията през цялото време, докато върви процесът, е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Моят адвокат на всяко заседание му иска оставката", подчерта той.

„Не беше допуснат нито един свидетел на защитата, не беше направена нито една експертиза по искане на защитата“, каза още Румен Овчаров, според когото присъдата е била написана предварително. По въпроса за сумата над 16 милиона, която е част от присъдата, той заяви, че не разполага с такава.

„Всички министри могат да бъдат осъдени за несъбрани наеми“, коментира Овчаров и добави, че държавата всъщност играе ролята на общо събрание на дружествата по смисъла на търговския закон. Министрите обаче нямат право директно да се намесват в управлението на едно държавно дружество.

"Като министър, аз нямам право на контрол. Абсурдното е, че наемът, за който ме търсят, е платен. 100% съдът изпълнява поръчки. Всички министри могат да бъдат поръчани.

БСП е ключът за решаването на ситуацията в България. Жан Виденов се опита да овладее партията, след това Сергей Станишев я подари. Бойко Борисов може да спи спокойно. Кирил Добрев е малък, за да ме поръча. Делян Пеевски стои зад него, както и Георги Гергов", каза още Овчаров и сподели, че атаката срещу него идва от Иван Гешев.

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

"Нямам 16 млн. лв. да платя присъдата. Затова съм в студиото, защото не само прокуратурата е права. От 100 заека кон няма да се получи, от 100 обвинения - също. Прокуратурата се изживява като говорител от последна инстанция. Аз съм осъден, че като министър не съм упражнил контрол над наемите. Присъдата ми е абсурдна и поръчкова".