Реакция

Румен Радев посочва истинското състояние на страната, сравни управлението с катастрофа

  06.08.2020 12:18  
Румен Радев посочва истинското състояние на страната, сравни управлението с катастрофа

"Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица". Това каза президентът Румен Радев на представянето на първата част от проекта за Национален стратегически документ.

"За мен е удоволствие да открия представянето на първа част на Националния стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава под ръководството на проф. Александър Маринов. С обявяването на този съвет аз подчертах, че той е призван да изработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и дейният застой, обхванал страната. Резултатите от дейностите на съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията . Когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт", каза той.

"Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията – държава. На законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България към зората на прехода, когато, спомняте си, много от нас се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Затова приветствам решението на стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти на бъдещето, да заложи на коренно различен подход - на откритост, системност и последователност. Затова и Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа. Първият етап – анализ на състоянието в страната. Втори – идентифициране на причините на това състояние и трети – формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас, и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем с единна воля и единна гражданска позиция", добави Радев.

"Защо е необходимо да имаме ясна картина на това състояние, защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук и едва тогава да градим реалистична стратегия и планове за бъдещето", подчерта той.

"Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата", каза още президентът.