Бизнес

Бизнесът подкрепя националната програма “Обучение за ИТ кариера"

  06.08.2020 13:05  
Бизнесът подкрепя националната програма  “Обучение за ИТ кариера\

Уменията в областта на програмирането и дигиталната креативност са изключително необходими за развитието на България. Светът навлеза в период на динамични дигитални трансформации. Почти няма да има професия, която да не изисква познания в областта на информационните технологии, коментира в анализ Милен Ганев, съдружник в българската компания E-Card. Затова от фирмата подкрепят идеята на държавата в лицето на Министерството на образованието и науката за подпомагането на професията „Приложен програмист" по Националната програма „Обучение за ИТ кариера".

„Нуждата от ускорена дигитализация на образованието, повишаване на цифровите умения, адаптиране на учебното съдържание и реален достъп до дигиталното образование. Това са предизвикателствата пред българското училище, подчерта Милен Ганев. Според него кризата ни показа, че имаме още много работа по отношение на свързаността и инфраструктурата. Технологиите заемат важно място в учебния процес и ще спомогнат за фокусиране на обучението върху нуждите на учащите се. Те не трябва да заместват фундаменталната роля на учителите, а да ги подпомагат, обясни Милен Ганев от E-Card.

Преди три години общо 930 ученици от X клас се справят с входния тест за участие в Националната програма. В началото на втората година продължават малко над 300 от тях. След три години обучение успешно завършват 218 ученици, които получават най-високата, III степен на професионална квалификация за приложен програмист. А това оправда очакванията на бизнеса, че до финала ще достигнат 20 - 30 на сто от участниците. От друга страна, това потвърждава сериозността на проведените обучения в тригодишния период. 60 ученици от успешно завършилите тази година вече са приети в университети в ИТ специалности. Ние сме готови да осъществяваме практически обучения на учениците и след това да им отправяме покани за назначаването им на работа, каза Милен Ганев.Според него в сектора ще продължава да има голяма нужда от ИТ специалисти.

Кандидатстването по Националната програма „Обучение за ИТ кариера” за учебната 2020/2021-а става чрез попълване на онлайн регистрационен формуляр. Срокът за кандидатстване е от 15 юли до 10 октомври 2020. Приемният изпит е под формата на тест за фиксирано време, който цели проверка на общата компетентност на кандидата. Националната програма осигурява обучение по програмиране на ученици от X, XI, XII клас от средни училища, профилирани гимназии и професионални гимназии, които не се обучават по професията „Приложен гркрамист". Обучението се организира в свободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. Учебният процес се провежда в присъствена и онлайн форма по държавен образователен стандарт, разработен от бизнеса. Учебните планове, програми и съдържание са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии. А в преподаването участват и специалисти от ИТ сектора.

Обученията се организират в пет центъра - в Технологично училище Електронни системи" и ТУ - София, за столицата; в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи - Правец, към ТУ - София, за региона на Западна България; ПГ по електротехника и електроника .Апостол Арнаудов" - Русе, и Русенския университет за Североизточна България; към МГ„Акад. Кирил Попов"-Пловдив, и Пловдивския университет за региона на Централна България; и към ПГ гимназия по електротехника и електроника ,.К. фотиноб" - Бургас, и Университет Дххр. д-р Асен Златаров" за Югоизточна България.

 

Информация за E-CARD

E-CARD е българска компания, която е създадена през 2000 г. и се налага на пазара чрез предплатената карта за интернет достъп и разплащания E-CARD. Още от самото начало мисията на компанията е да предлага иновативни решения в областта на уеб базираните услуги и сайтове, както и в областта на мобилния маркетинг. E-CARD е софтуерен лидер в сферата на интерактивните приложения и уеб-базирани услуги. Компанията е носител на три награди на Deloitte, които регулярно оценяват качеството и темповете на развитие на E-CARD и поставят компанията в топ 50 в Европа.

През последните 20 години фирмата реализира десетки мащабни проекти, съвместно с международни и български партньори - CELADOR, ENDEMOL, EYEWORKS, SIA Advertising, Global Films, НОВА Телевизия, Diema Vision, продуцентска къща ЕДИТА и др. Компанията работи и с трите мобилни оператора в страната – А1, Telenor и VIVACOM. Едни от най-успешните ТВ формати в България са стартирали заедно с реализирани от наш екип уебсайт и платформа за видео стриминг със собствена разплащателна система: Big Brother- сезони 1, 2, 3 и 4, специалните VIP издания на шоуто и Big Brother Family; Star Academy и онлайн версията на играта "Стани Богат". Преди навлизането на смартфоните, E-CARD създаде и разви едни от най-успешните и популярни SMS игри в България.