Новини

Премахнаха палатковите лагери в страната

  07.08.2020 11:45  
Премахнаха палатковите лагери в страната

Полицията е започнала акция по премахваме на палатковите лагери в цялата страна рано тази сутрин.

"От началото на протестите сме подчертавали, че те не са заявявани и са нерегламентирани. След това вече ставаше въпрос за актове на гражданско неподчинение", съобщи зам.-началникът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров на извънреден брифинг в СДВР.

"Вчера на база на ежедневния анализ в СДВР решихме да се предприемат действия както по възстановяване на обществения ред, така и на движението по кръстовищата. За тази цел в 4.15 ч. с действия пристъпихме на тези места и чрез високоговорител разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да приберат всички разположени там предмети", посочи Тодоров.

"Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на площад "Орлов мост", което категорично е отказало да се отстрани от платното. Самото лице няма претенции към нас, беше хванат под мишници и изведен от кръстовището".

"12 са задържани, 8 от тях са в Първо РПУ за неизпълнение на полицейски разпореждания – отказали са да напуснат кръстовището, и три лица са отведени за установяване на тяхната самоличност. На 8-те ще бъдат съставени актове. Лицата започват да излизат вече от Първо РПУ", допълни той.

По-късно стана ясно, че всички протестиращи, арестувани при среднощната акция, са освободени. Съставените актове на протестиращите са за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха те на излизане от Първо РПУ. И към този час малка група протестиращи скандират пред полицейското управление.

Тодоров каза още, че "след толкова дни на протести, в СДВР в последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се блокиране на кръстовища, и дебело подчертавайки в своята жалба, че се ограничава свободното право на придвижване, което е Конституционно право. Протестите също са право на всеки, но то е уредено с определени подзаконови нормативни актове и по определен ред и начин. Затова предприехме действия по възстановяване на обществения ред и движение, за да гарантираме правото на гражданите, чието мнение се различава от това на протестиращите".

"Гражданското недоволство, което се излива и към нас, и към хората, блокирали кръстовището, може да ескалира".

"Собственикът на микробуса на "Майките ни убива" е отказал да премести буса, затова се наложи да бъде репатриран и паркиран на наказателен паркинг в "Подуяне". След наказателна глоба той може да бъде прибран от собственика си. Собственичката е казала, че няма ключове у себе си", допълни Тодоров.

"Оттук нататък няма да позволяваме престоя на такива преместваеми обекти по кръстовища, ще осигурим правото на гражданите да се придвижват свободно", категоричен бе Тодоров.

"Вчера имаше подадени две жалби в СДВР относно конференцията от ГЕРБ, единият от жалбоподателите е потърсен от СДВР, а другият е дошъл на място, но работата по случая продължава и към този момент, след края й ще бъде оповестена повече информация. И от ПП ГЕРБ има подадена жалба", каза още той.

Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата София.

Палатките, разположени до сградата на президентството, вече са преместени на близкия тротоар. Подобна е ситуацията на СУ, където протестните палатки на "Системата ни убива" също са преместени на тротоара пред Ректората. Полицията не допуска протестиращите на пътното платно.

Движението по всички линии на обществения транспорт е възстановено в обичайния им маршрут. Преминаването през възловите кръстовища е свободно, съобщиха от Центъра за градска мобилност в столицата.

 

Вдигането на палатковия лагер на "Орлов мост" е започнало малко преди 5 часа сутринта в петък.

"Бях тук, всичко беше нормално. Дойде голямо количество полиция", разказват протестиращи, цитирани от NOVA.

Според протестиращите ситуацията е била стресираща. 

В петък сутрин протестиращи се събраха пред Първо РПУ в София.

Там демонстранти са отведени около 5 часа сутринта, за да им бъдат съставени актове за възпрепятстване на движението по пътищата. Отведени са хора от палатковите лагери на "Орлов мост" и на Ректората.

"Акта, който ми издадоха от полицията, беше за неправомерно заставане на пътното платно. Това се случи около 4:30 сутринта. В лагера бяхме около 30 души. Единственото ми обяснение за тази полицейска акция е политическо решение. Ако това, което правим, беше незаконно, защо акцията не се случи в първия ден от блокадата. В палатковия лагер имах лични вещи, не знам какво е станало с тях, хора твърдят, че е минал валяк. Казаха ми да си търся вещите от Столична община", заяви протестиращ пред NOVA, пуснат от Първо РПУ. 

Минути след 8 часа сутринта пред сградата на полицията дойде и линейка заради протестиращ, който е имал нужда от инсулин.

"Към този момент кръстовището е освободено. Нямаме задържани и отведени в районните управления в Пловдив лица от палатковия лагер", заяви за NOVA ком. Виктор Празов.

Специализираната операция по премахване на палатковия лагер на кръстовището на булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети" е започнала около 4.30 часа. Установени са 37 лица, като на всички са съставени актове за попречване на движението по пътното платно.

"Шест от тях са установени с употреба на алкохол от 0.80 до 2.51, а други шест са с криминални прояви за кражби и икономически престъпления", обясни Празов. Той бе категоричен, че не е употребявана физическа сила от страна на полицията. Протестиращите дори проявили разбиране и съдействали на органите на реда.

"След 23 часа са получени десетки сигнали на тел. 112. Най-фрапиращият случай е на жена, която е опитвала да закара детето си до Спешна помощ, но е била възпрепятствана от протестиращите", заяви той.

Пловдивската полиция няма информация нито за подготовка на нов протест, нито за провокации. Празов отрече да е арестувана представителка на движението "БОЕЦ". В полицията е постъпил сигнал, след който жена с психически отклонения е настанена за лечение.

Двама протестиращи във Варна са отведени в полицията при вдигането на палатковия лагер в морския град, съобщават от МВР. Те са отказали да се подчинят на разпорежданията на полицията, заради което им е съставен акт за неподчинение. След това мъжете са освободени.

В ранните часове на деня във Варна се проведе специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред. В палатките, разпънати в кръстовището пред община – Варна, са установени 17 души, които са уведомени, че трябва да напуснат пътното платно на булеварда и да преместят палатките, за да бъде възстановен нормалният трафик и обществен ред.

Към момента движението в кръстовището пред общината, което беше блокирано с палатков лагер, е възстановено.

Със специализирана операция полицията е премахнала палатковия лагер в Стара Загора.

През нощта палатките на протестиращите в антиправителствените демонстрации са били избутани от силите на реда в полянките около летището в града.

Лагерът стоя около седмица, като протестиращите блокираха напълно движението в района, пропускаха само линейки и коли със специален режим на движение.