Реакция

В. Симеонов: Можеше да се стигне до малка гражданска война

  07.08.2020 12:06  
В. Симеонов: Можеше да се стигне до малка гражданска война

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA премахването на палатковите лагери в цялата страна посред нощ от полицията.

„Въпросът с палатковите лагери беше сериозно обсъден на коалиционния съвет, след като

вече 30 дни правото на свободно придвижване на хората беше нарушено.

Получихме и притеснителни сведения за организиране на контрапротести, както и имаше няколко опита за саморазправа с протестиращите.

Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили нещата и не вземем под внимание хората, чието право на придвижване е ограничено можеше да се стигне до малка гражданска война”, заяви той.

„Не може да има еднопосочни права, само за една част от гражданите, които да бъдат охранявани от полицията, а правата на останалите граждани да бъдат ограничени”, категоричен е той.

Относно снощното посегателство към централата на НФСБ, когато към сградата полетяха яйца и домати,

Симеонов коментира: „Тук става дума за хулигански действия и за нарушаване на обществения ред. Това е също един сигнал за ескалацията на агресивността на група хора, която се ръководи от разнородни субекти. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава така. Това не мисля, че трябва да бъде насърчавано”.

Симеонов обяви, че му се е наложило вчера да влезе в ролята на „вестоносец на лоши за протеста новини”. „В такива случаи агресията се насочва срещу вестоносеца, но аз оповестих решенията на Коалиционния съвет, взети след 4 часа разговори”, обясни той.

Лидерът на НСФБ коментира и изказването на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на „Здравей, България” от вчера за евентуалната оставка на правителството през септември. „Такъв вариант не е обсъждан преди, нито в телефонни разговори. Това е било негова позиция”, категоричен беше Симеонов.

Той обясни, че няма притеснения дали партията му ще влезе или не в следващото управление.

Посочи, че това ще бъде решено от избирателите, ако са доволни.  

„Ние сме избрани ГЕРБ и Обединени патриоти с над 1,5 милиона гласа на редовни избори, признати от всички. Ще има избори, но това ще стане факт след 6 месеца. Възможни са размествания и това е естествено и нормално в една демократична държава. В това няма драма. Не виждам защо държавата трябва да се вкарва в сериозни разходи. Не забелязвам и сериозни искания от страна на протестиращите. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред“, заяви той.