Новини

СДВР: Няма да позволим повече блокади

  07.08.2020 14:00  
СДВР: Няма да позволим повече блокади

Задържани са 12 лица при премахването на блокадите. Всички ще бъдат освободени след съставянето на актове за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това заявиха на извънреден брифинг в СДВР.

През нощта бе проведена специализирана полицейска акция за премахване на палатки, тенти и други предмети и вещи от пътните платна на три столични кръстовища, съобщи зам.-началникът на “Охранителна полиция” Тони Тодоров на извънреден брифинг в СДВР,

“От началото на протестите сме подчертавали, че те не са заявявани и са нерегламентирани. След това вече ставаше въпрос за актове на гражданско неподчинение.

Вчера на база на ежедневния анализ в СДВР решихме да се предприемат действия както по възстановяване на обществения ред, така и на движението по кръстовищата. За тази цел в 4.15 ч. с действия пристъпихме на тези места и чрез високоговорител разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да приберат всички разположени там предмети.

Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на площад Орлов мост, което категорично е отказало да се отстрани от платното. Самото лице няма претенции към нас, беше хванат под мишници и изведен от кръстовището.

12 са задържани, 8 от тях са в Първо РПУ за неизпълнение на полицейски разпореждания – отказали са да напуснат кръстовището, и три лица са отведени за установяване на тяхната самоличност. На 8-те ще бъдат съставени актове. Лицата започват да излизат вече от Първо РПУ.

След толкова дни на протести, в СДВР в последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се блокиране на кръстовища, и дебело подчертавайки в своята жалба, че се ограничава свободното право на придвижване, което е Конституционно право. Протестите също са право на всеки, но то е уредено с определени подзаконови нормативни актове и по определен ред и начин. Затова предприехме действия по възстановяване на обществения ред и движение, за да гарантираме правото на гражданите, чието мнение се различава от това на протестиращите.

Всички арестувани ще бъдат освободени след съставяне на актове за полицейско разпореждане.

Гражданското недоволство, което се излива и към нас, и към хората, блокирали кръстовището, може да ескалира.

Собственикът на микробуса на „Майките ни убива“ е отказал да премести буса, затова се наложи да бъде репатриран и паркиран на наказателен паркинг в Подуяне. След наказателна глоба той може да бъде прибран от собственика си. Собственичката е казала, че няма ключове у себе си.

Оттук нататък няма да позволяваме престоя на такива преместваеми обекти по кръстовища, ще осигурим правото на гражданите да се придвижват свободно”, категоричен бе Тодоров.

Вчера имаше подадени две жалби в СДВР относно конференцията от ГЕРБ, единият от жалбоподателите е потърсен от СДВР, а другият е дошъл на място, но работата по случая продължава и към този момент, след края й ще бъде оповестена повече информация. И от ПП ГЕРБ има подадена жалба.