Коментари

На 2 септември ще стане ясно ще има ли оставка

  18.08.2020 14:01  
На 2 септември ще стане ясно ще има ли оставка

Дали ще има оставка на правителството ще стане ясно на 2 септември.

Това обяви вицепремиерът Екатерина Захариева тази сутрин пред bTV и обясни, че ако не се съберат достатъчно депутатски гласове за свикването на Велико народно събрание за обсъждане на предложените от ГЕРБ промени в Конституцията, ще се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това щяло да стане ясно на 2 септември.

Според нея критиките към проекта, сред които е тази, че се дава още повече власт на главния прокурор, който остава безконтролен, са неоснователни. Не било вярно, че се погазва принципът на разделение на властите чрез осигуряването му на право на законодателна инициатива чрез Съвета на прокурорите, в който той членува по право.

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, каза вицепремиерът и външен министър.

Според нея президентът не се държал като президент, а като лидер на опозиционна партия: "Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия. (…) Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС“, заяви тя.

Тя коментира и снощния протест и сблъсъка в отсъствието на полиция, при който шофьорка се опита да прегази протестиращи, те се хвърлиха върху колата ѝ, счупиха предното стъкло и, след сигнал на тел. 112 - според обяснението на МВР - дошли полицаи и арестували трима протестиращи. Според Захариева полицията си върши добре работата и показателно за това бил именно фактът, че на 40-дневни протести няма "съществени сблъсъци".

Полицията нямала вина за неохраняваното блокирано кръстовище на бул. "Ситняково". Тя не била уведомена за блокадата. Протестът бил незаконен, тъй като не било подадено предварително уведомление за него.

"Протестът не трябва да нарушава или затруднява правата на другите хора - каза Захариева. - Когато протестиращите решават да тръгнат и да блокират поредното кръстовище, няма как ние или полицията да знаем предварително какво ще се случи и то в нарушение на закона." Тя призова хората, които искат правов ред, също да спазват правилата.