Новини

Протест с цветя пред сградата на администрацията на Софийска област

  24.08.2020 10:53  
Протест с цветя пред сградата на администрацията на Софийска област

Протест с поднасяне на цветя започна около 8,30 часа пред сградата на администрацията на Софийска област на бул. „Витоша“.

Поводът е пост във Фейсбук на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, който даде обидни квалификации на протестиращите след нагнетяването на напрежението с инцидента на бул. „Ситняково“.

„Развилняла се алкохолизирана тълпа се опита да линчува една майка и двете ѝ деца, и донякъде успя“, написа Тодоров.

Демонстрантите искат той лично да им каже какво мисли за тях и оставиха цветя пред входа на областния управител. Протестиращите твърдят, че Тодоров все още не е дошъл на работа.

Ето какво заяви един от участниците в акцията пред БНР:

„Представители на протестиращите от Орлов мост протестират пред офиса на областния управител, който си позволи във Фейсбук да напише един пост с изключително грозни обиди – че протестиращите са изроди, гадове, алкохолизирана тълпа, че се търкалят по улиците. И сега тук няколко човека са се събрали, за да му поднесат цветя и да го запитат защо използва такива епитети и дали това е нормално поведение на един държавен служител и дали не трябва да си подаде оставката“ заради подобно поведение.

Пламен Даракчиев от протестната блокада на Орлов мост заяви по-рано пред БНР за плановете след акцията на бул. „Витоша“. 

„След това горе пред резиденцията за събирането на Гешев. Първо, защото ми е ясно защо той събира прокурорите. Защото търси укрепване на личната си власт. Защото иска да ги ползва за пионки. Ще отидем да им дадем кураж. Ако сред тях има хора, които биха могли да му се опълчат и да поставят въпросите, които ние поставяме и за неговата оставка, сега е моментът“.

Протестиращите на Орлов мост съобщиха още, че за сряда е планирана нова демонстрация по време на откриването на третия лъч на софийското метро.

В четвъртък отново ще има изненадващо блокиране на сграда, каквито имаше миналата седмица.

Снощната 46-та вечер на антиправителствени протести в София премина без инциденти. За шеста поредна вечер се проведе и контрапротест срещу блокирането на основни пътни артерии в столицата.

От понеделник контрапротестът ще обхване още една точка - пилоните до НДК, където ще се събират подписи с искане за импийчмънт на президента Радев като "разединител на нацията". 

Остават затворени трите ключови кръстовища на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и на в района на площад „Независимост“.