Бизнес

САЩ и Китай потвърдиха ангажиментите си към Фаза 1 на търговската сделка

  25.08.2020 11:57  
САЩ и Китай потвърдиха ангажиментите си към Фаза 1 на търговската сделка

Висши търговски представители на САЩ и Китай потвърдиха ангажиментите си към "Фаза 1" на двустранната търговска, въпреки че Пекин изостава от задълженията си за закупуване на американски стоки.

Обещанието бе направено по време на телефонно обаждане рано сутринта между търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, американския финансов министър Стивън Мнучин и вицепремиера на Китай Лю Хъ, съобщава Ройтерс. Агенцията напомня, че това е първият им официален диалог от началото на май, като той дойде на фона на нарастващи опасения, че сделката може да се разклати с оглед на все по-конфронтационните двустранни отношения.

"И двете страни виждат напредък и се ангажират да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират успеха на споразумението“, се посочва в изявление на американският търговски представител след това, което се определя като "редовно насрочен разговор".

Телефонният разговор първоначално се очакваше на 15 август, шест месеца след старта на "Фаза 1" на търговската сделка, която беше подписана през януари. Но Тръмп, който често изразява гняв спрямо Китай заради пандемията от коронавирус, заяви през миналата седмица, че е отложил разговорите с Пекин, защото "не иска да се занимава с тях сега".

Напрежението между Вашингтон и Пекин се засили през последните месеци с оглед на нарастващ списък от спорни въпроси, включително относно новия закон за националната сигурност, наложен от континетален Китай на  Хонконг, оспорваните китайски териториални претенции в Южнокитайско море, пандемията Covid-19 и обвиненията на САЩ за заплахи на националната сигурност, породени от китайците технологични фирми начело с Huawei.

Междувременно китайското Министерство на търговията потвърди, че двете страни са имали "конструктивен диалог" и са постигнали съгласие да продължат да прилагат "Фаза 1" от търговската сделка.

От американското търговско представителство заявиха, че двете страни "са адресирали стъпките, предприети от Китай за осъществяване на структурни промени" по редица въпроси, включително за защита на правата върху интелектуалната собственост, премахване на китайските пречки за американските фирми в секторите на финансовите услуги и селското стопанство и премахване на принудителния трансфер на технологии. "Страните също така обсъдиха значителното увеличение на покупките на американски продукти от Китай, както и бъдещите действия, необходими за прилагане на споразумението", се казва още в съобщението.

Съединените щати и Китай подписаха "Фаза 1" на търговското споразумение през януари, с което сключиха частично примирие в тяхната продължителна търговска война. Пекин се задължи да внесе допълнителни американски стоки на стойност 200 милиарда долара, които варират от автомобили до селскостопански продукти.

Пандемията от Covid-19 обаче забави изпълнението на тази част от сделката.