От мрежата

Бойко Борисов пред списание Егоист преди 15 години: Васил Илиев ни беше като комсомолски секретар

  29.08.2020 10:35  
Бойко Борисов пред списание Егоист преди 15 години: Васил Илиев ни беше като комсомолски секретар

Уникално Плейбой интервю на Бойко Борисов от преди 15 г. извади журналистът Георги Милков.

Ето го:

Миролюба Бенатова: Вие бяхте в периферната част на бившата СИК, имахте бизнес с един от основните съдружници в СИК и Интергруп...

Бойко Борисов: Много лошо звучи "в периферията". Доколкото ме познавате, аз мога да бъда само в центъра. Във фирмите хората влизат като физически лица и свързаност между тях има само в рамките на фирмата, в която участват. Фирмата, която направихме с Румен Николов (Пашата) като председател на федерацията по карате, Алексей Петров като председател на треньорския съвет на федерацията, а аз като председател на съдийския съвет, беше, за да финансира федерацията. Скарахме се и не е минал един лев. Това може да го провери всеки.

Миролюба Бенатова: Не може да се отрече, че познавате много голяма част от покойниците...

Бойко Борисов: Познавам всички, които са били спортисти, и всички, които впоследствие са се явили като криминален контингент, вече 4-5 години работим по тях. А Румен Николов е човек, когото аз и в момента уважавам. Това, че той е някъде и прави нещо... 5-а година не съм го чувал и не съм го виждал. За годините, в които бяхме заедно в каратето, имам изключително добри спомени от него като приятел, колега, спортист и барета в МВР.

Миролюба Бенатова: А Поли Пантев?

Бойко Борисов: Не го познавам, той не е бил спортист.

Миролюба Бенатова: Джудист

Бойко Борисов: Джудото не беше силно развито в България. Не бяха имена. Борците бяха големите имена, сред боксьорите имаше няколко и сред каратистите. Димата Руснака също много малко го познавам, защото не е бил в спорта. След побоя в "Дескрим" избягаха, нямаше ги години наред. Карамански го познавах като гребец...

Миролюба Бенатова: Младен Михалев...

Бойко Борисов: Младен Михалев - много добър борец, а и той се отличаваше с интелект, неслучайно сега е във финансовия бизнес. От борците най-добър приятел ми беше Рангел Геровски - вицеолимпийски шампион. С него завършихме заедно.

Миролюба Бенатова: Васил Илиев?

Бойко Борисов: Васко Илиев може би най-добре го познавах. Той беше от най-дисциплинираните. Ако не ме лъже паметта, беше нещо като комсомолски секретар на групата. Ангел Бончев от "Литекс" - също. Много сърцати момчета бяха тогава. Имаше ред и дисциплина.

Миролюба Бенатова: Златомир Иванов - Баретата?

Бойко Борисов: Много добра барета. Като барета нямаше равен. Но сега имам коренно различно мнение за него.

Миролюба Бенатова: Имаха ли интелектуален потенциал тези момчета?

Бойко Борисов: Самият факт, че така се развиха и имат толкова бял бизнес и оперират с десетки милиони... Искам да подчертая, че някои от тях успяха да се отърсят от хората около тях, които вършеха престъпления.