Новини

Защитила ли е страната ни интереса си при договор за маски от Китай

  17.09.2020 11:05  
Защитила ли е страната ни интереса си при договор за маски от Китай

Антикорупционният фонд подготвя сигнал до прокуратурата по един от договорите от март за купуване на маски от Китай.
Договорът е подписан в безпрецедентен момент в световен мащаб. Никой не обвинява Министерството на здравеопазването, че есключило този договор. 90 процента от производството на маски е в Китай. Въпросът е, че при вече констатиран проблем с маските от други държави, страната ни не е защитила интересите си, обясни София Желева, правен експерт от Антикорупционния фонд.

Подготвяме сигнал до прокуратурата, в който ще опишем нередностите и документацията, с която разполаваме. Призоваваме да се извърши проверка и компетентните органи да упражнят правомощията си. Нито една от другите едропейски държави, констатирали проблема, не е разпределила дефектните маски.

Сумата е 4 600 хиляди по двата договора за близо 2 200 000 маски и 50 респираторни апарата. Проблемът е с първия договор за 1 200 000 маски. 

Още преди сключването на договора има информация за проблем с производителя - между 27 и 33,9 процента защита вместо заявените от самия производител 99,2 ниво на защита, констатира американска лаборатория. Това са маски за хора в контакт в високорискови групи. Договорите са сключени в края на март. Министерството на здравеопазването има информация от други страни за такъв такъв проблем, но въпреки това никъде в съдържанието на договора няма клауза, която защитава интересите на купувача - да тества маските и да види дали отговарят на стандартите.  1 400 000 евро са платени три дни след подписването на договора. Притеснително е също, че е приложимо към договора китайското право, не е обяснено какво означава това, отбеляза Желева. 

От Министерството на здравеопазването са заявили, че страната ни е е защитила интереса си, нивото на защита на маските е било 100 процента и те са раздадени. Това са маски за еднократна употреба, които отдавна са използвани. 

Тестването е извършено от лаборатория по вирусология към Биологическия факултет на Софийския университет. Протоколът е от две страници. Записано е , че МЗ е предоставило един брой зелена маска. Точно за този модел, за който американска лаборатория констатира ниско ниво на защита, при нас е записано, че се предоставя ниво на защита от 100 процента, допълни правният експерт на Антикорупционния фонд.

Тестването на една маска от милион и 200 000 не може да бъде представителна. В американската лаборатория са тествани 10 маски. Ние сме тествали една маска и по неутвърден научен метод. Маската е зелена, ние сме поръчали бели, както сочи предоставената документация. Зелените маски не са били обект на нито един от двата договора, добави София Желева.