Развлечения

Панагюрското златно съкровище отново е у дома

  23.09.2020 20:36  
Панагюрското златно съкровище отново е у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище вече си е у дома. Уникалните тракийски антики пристигнаха под засилена полицейска охрана днес по обяд. Над един час музейните специалисти от София и Панагюрище експонираха съдовете в залата трезор. Тя бе изградена през 2012 година с дарителски средства от „Асарел-Медет“АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.
Сред първите, които още в ранни зори чакаха през музея да видят съкровището, беше младото семейство Мирослав и Паола Ганеви от Монтана. „Решихме да прекараме в Панагюрище част от своя меден месец и след като разбрахме, че оригиналът на съкровището се връща на 23 септември, решихме, че трябва да го видим“, признаха щастливите младоженци. Техните кумове пък им пожелаха след медения месец да напълнят дома си с куп малки, макар и не изработени от чисто злато, съкровища. 
Общо над 20 човека видяха уникалния тракийски шедьовър само през първия половин час от неговото експониране в залата трезор в Историческия музей. Сред тях бе и пловдивчанинът Георги Икономов, чието хоби е историята и археологията. „Досега не бях имал шанса да се докосна до Панагюрското златно съкровище в оригинал. Чувството е невероятно да видиш такъв шедьовър, изработван от тракийските майстори в продължение на десетки години“, призна мъжът. 
Панагюрското златно съкровище ще остане в залата трезор до 2 ноември, когато ще отпътува обратно за Националния исторически музей в София. И тази година всички разходи за завръщането на съкровището в Панагюрище се поемат от „Асарел-Медет“АД.