Коментари

Христо Иванов: Има риск Борисов да си тръгне, но Пеевски да остане

  27.09.2020 09:49  
Христо Иванов: Има риск Борисов да си тръгне, но Пеевски да остане

''Първо да благодаря за поканата. Не съм имал възможност да гостувам при вас от 4 години. В момента отпред има протест, моят призив е да поканите представител на тези хора, за да чуете какво имат да кажат. Става дума за хора, които поставят сериозни въпроси, с години ги поставят. Става дума и за натрупващо се усещане, че БНТ не успява да изпълни своята функция, това е очакване към ключова институция''. Това заяви в предаването ''Панорама'' по БНТ съпредседателят на политическото обединение ''Демократична България'' - Христо Иванов.

''Това управление е приключило. Независимо от това какво казва. Мандатът продължава формално. Има достатъчно белези, че управлението губи контакт с реалността. Бойко Борисов не смее да се появи в София, ходи по строежите, по храстите'', заяви още Иванов.

''Въпросът не е за доверието към учените и лекарите, въпросът е, че имаме управление, което не се ползва с доверие, управление, което е корумпирано. Това е причината хората да искат избори, за да могат да го заменят с друго, на което да имат повече доверие. Хората имат право на избор, това е базова ценност. Те ще избират. Въпросът е, когато хората имат право на избор, дали ние можем да им предложим някаква алтернатива'', коментира той.

''Всеки е за едно нещо на този протест и това е, че ние трябва да възстановим възможността за пълноценен избор в републиката. Оттам нататък всеки е със свой дневен ред. Нашият дневен ред е дневният ред на модернизацията, която трябва да се случи. Зад кризата идва трансформацията, която ще преживее светът'', смята съпредседателят на ''Демократична България''.

Той е на мнение, че имаме чудесни лекари, а проблемът в здравеопазването е в мениджмънта. Иванов изтъкна електронното здравеопазване като нещо, което трябва да се случи.

''Кой ще събира крушите, ще решат хората. ''Демократична България'' удвои подкрепата си. Това, което имаме да свършим - да наложим темата за промяна и модернизацията, предстои да го правим. Преди раздрусването на крушата имаше теми, които бяха табу за колегите. Сега ще им се наложи да научат името Пеевски. Има риск Борисов да си тръгне, както Орешарски, но Пеевски да остане'', каза бившият правосъден министър.

Той заяви, че проблемът със сарая на Доган в Росенец не е толкова в незаконната постройка, а: ''Проблемът беше, че видяхме срастването между власт и благосъстояние.''

''Отговора на въпроса ''С кого'' ще го даваме в края на кампанията. Искаме мандата, за да променим из основи политическата система, за да модернизираме България'', отговори Христо Иванов на въпрос от водещия Бойко Василев, който го попита с кого може да си партнира ''Демократична България''.

Според Иванов в момента има две окомплектовани политически формации - ''Демократична България'' и ДПС.

''Ние от самото установяване на обединението ''Демократична България'', заявихме че централният проблем е моделът Борисов-Пеевски. Не можем да приемем каквото и да е оставане на Борисов. Той беше наречен съпремиер на Пеевски'', добави той.

''Разбира се, че имаме червена линия с БСП'', категоричен бе съпредседателят на ''Демократична България'', а след това добави, че: ''Има теми, за които сме готови да разговаряме с всички, но това не означава, че сме готови да влезнем в едно управление''. Една от тези теми, по думите на Христо Иванов, е съдебната реформа. Той заяви, че с ГЕРБ ще е възможно да се говори, ако го няма Борисов и ако в партията преосмислят зависимостите си от ДПС.

''Този протест в крайна сметка е протест и за благосъстояние, защото в България не се произвежда достатъчно благосъстояние. Откакто сме влезли в европейското семейство, Румъния ни задминава с 14%'', отбеляза Христо Иванов.

На финала на участието си той бе категоричен, че протестът в момента се подкрепя далеч, далеч отвъд жълтите павета.