Анализи

Проф. Казимир Попконстантинов: Русия се опитва да присвои българската писменост

  02.10.2020 12:11  
Проф. Казимир Попконстантинов: Русия се опитва да присвои българската писменост

Промяната на 24 май като "Ден на българската писменост, просвета и култура" е удачна и доста закъсняла, заяви пред Ефир 2 проф. Казимир Попконстантинов, известен историк и архиолог. Парламентът вчера прие на първо четене предложението на „Обединени патриоти“ да преименува празника, който до момента носеше името „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

„Определението ден на славянската писменост не е правилно, защото има опити за нейното присвояване. Такива опити прави от години Русия, която не упоменава чия е заслугата за тяхната писменост. Дори си позволява да спекулира, че са я получили вследствие на южнославянско влияние“, подчерта проф. Попконстантинов. Презинетът на Русия Владимир Путин нарече преди три години 24 май „специален ден за Русия - Денят на славянската писменост, а славянската азбука и литература са дошли до нас от македонска земя“.

Безспорен факт е, че Русия получава писмеността си от Първото българско царство. От години прави опити да си присвои грамотността, писмеността и покръстването, заяви още проф. Казимир Попконстантинов. По думите му промяната в името на 24 май ще даде тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз.

Проф. Казимир Попконстантинов е откривател на реликварий, за който се предполага че съдържа мощите на Свети Йоан Кръстител. Това се случи на 28 юли 2010 г. на остров Свети Иван, край Созопол по време на археологически разкопки в развалините на манастирския комплекс „Свети Йоан Кръстител“. От всички предполагаеми мощи на Св. Йоан Кръстител, съхранявани по музеи и манастири в Европа, откритите в България човешки останки са най-близо до профила на библейската личност. Това бе доказано от анализите на лабораторията за радиовъглероден анализ към Оксфордския университет. Целият процес, свързан с изследването на мощите, открити край черноморския ни град Созопол, беше щателно документиран от екип на National Geographic Channel. Филмът, посветен на уникалната находка, прикова вниманието на милиони зрители по света.

Валентин Методиев