Светът

Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан

  06.10.2020 10:22  
Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан

Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя, превзеха сградата на парламента в столицата Бишкек, съобщи ТАСС.

След двучасова конфронтация с полицията група протестиращи успяха да проникнат през загражденията около зданието, в което се помещава също администрацията на президента. Източници от президентския офис обаче съобщиха, че вътре няма сътрудници на държавния глава или депутати.

След това недоволните разграбиха сградата. Кадри от киргизки медии показаха изпочупени мебели и стъкла вътре, а по-късно избухна и пожар. В зданието горят помещения на няколко етажа, на мястото пристигнаха три пожарни автомобила. 

По-рано недоволни успяха да влязат и в ареста на Държавния комитет по национална сигурност и да освободят държания там бивш държавен глава Алмазбек Атамбаев. Той беше арестуван през 2019 година по редица обвинения като корупция и организиране  на безредици.

След това от затвора беше пуснат и бившият премиер Сапар Исаков, осъден за корупция в Историческия музей в столицата и във връзка с модернизацията на ТЕЦ "Бишкек".

По предварителни данни над 130 души са ранените в резултат на сблъсъците снощи, сред тях има служители на силите на реда и медици.

Митингът на несъгласните с резултатите от изборите започна на централния площад в Бишкек вчера сутринта и в него се включиха представители на над 10 партии, които не успяха на влязат в състава на парламента. Те поискаха анулиране на резултатите и повторно гласуване с мотива, че  по време на предизборната кампания властите са използвали активно административни ресурси и са прибягвали до подкупи на избиратели.