Новини

Сачева предлага детски надбавки за всички семейства без оглед на доходите

  06.10.2020 18:03  
Сачева предлага детски надбавки за всички семейства без оглед на доходите

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест. Тя очаква в проекта на бюджет за следващата година да залегне универсална месечна детска добавка за всички семейства с деца."Това би струвало близо 400 милиона лева допълнително", каза Сачева, цитирана от БНР.

Преди близо месец социалният министър сподели идеята си за детски надбавки за всички семейства, но отбеляза, че "това е въпрос на разчети и на възможности". "В момента смятам, че е много по-справедливо това, защото виждаме, че има различни гласове по тази тема. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък", коментира министърът днес.

Месечната помощ за семейство с едно дете в момента е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Надбавките се изплащат при подоходен критерий - до 410 лева месечен доход на член от семейство. При доход от 40 до 510 лева се изплаща 80% от размера на помощта.

В момента се работи по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година. По думите на Сачева и през следващата година социалната политика ще е най-голямото разходно перо в бюджета.

Тя повтори, че все още няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина, единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март (края на мандата на правителството - бел.ред.), както обеща премиерът Бойко Борисов. Това обяви социалният министър Деница Сачева. Окончателно решение по пенсионните въпроси ще се вземе на предстоящ съвет на управляващата коалиция.

По удължената до края на годината мярка 60 на 40 ще бъдат изразходвани 450 млн. лева за запазване на 200 хил. работни места, повтори още Сачева. Тя добави, че в бюджета за следващата година ще се отпуснат средства за пълната информационна свързаност между НАП, НОИ, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта.

Завишават се и парите, с които ще се финансира Националният план по заетостта, от който се финансират субсидирани програми за заетост и за квалификация и преквалификация: "Допълнителни средства за националната програма за заетостта. Между 10 и 15 млн. ще бъде увеличението. То е сега 72 милиона, очакваме да достигне поне 85-90. Социалната политика отново ще бъде най-голямото перо в държавния бюджет", каза Сачева.