Спорт

Без България на Европейското! Унгария сложи край на мечтите ни на "Васил Левски"

  09.10.2020 08:12  
Без България на Европейското! Унгария сложи край на мечтите ни на \

Унгария сложи край на мечтите ни за участие на Европейското първенство. Това стана факт след загуба на България с 1:3 в полуфиналния бараж, игран на стадион "Васил Левски" пред около 2000 зрители.

Головете вкараха Вили Орбан (17), Жолт Калмар (47) и Неманя Николич (75). Георги Йомов (88) отбеляза почетното попадение.

Двубоят ще се запомни и със скандалното съдийство на поляка Шимон Марчиняк. Реферът отмени дузпа за нашите в 56-ата минута след намесата на ВАР, а след това подмина две явни нарушения в наказателното поле срещу Йомов и Десподов.

Още в 1-ата минута "лъвовете" получиха право да изпълнят пряк свободен удар, но от 30 метра Тодор Неделев шутира над вратата на унгарците

Съперникът владееше повече топката в началните минути, но активната преса на нашия тим не позволи да се стигне до сериозни опасности пред Пламен Илиев. Едва в 10-ата минута стражът на "трикольорите" се намеси авторитетно след центриране отляво.

Изненадващо на фона на равностойната игра Унгария поведе в 17-ата минута. Жолт Калмар центрира от корнер, а грешка в нашата защита предостави подарък за Вили Орбан, който отблизо не сгреши за 0:1.

Тимът на Дерменджиев се опита веднага да отвърне на удара още в следващата минута. Топовен шут на Тодор Неделев обаче бе избит от вратаря Петер Гулачи.

Нашият тим продължи да е по-настойчив и в 26-ата минута се откри великолепна възможност пред Галин Иванов, след като Божидар Краев елегантно му свали топката в краката. Ударът му обаче премина покрай левия стълб на Гулачи.

Малшанс споходи българския отбор в 29-ата минута, когато Галин Иванов получи контузия и се наложи принудителна смяна. Неговото място бе заето от Георги Йомов, който дебютира за националния тим.

Невероятен пропуск направи Неделев в 37-ата минута, когато отблизо с глава не можа да преодолее стража на гостите. Той бе "забравен" на задната греда след отлично центриране на Неделев отляво, но Гулачи изби с крак. После пък намесата на Адам Ланг не позволи на Бирсент Карагарен да отправи втори удар.

Резервата Георги Йомов, който се включи отлично, внесе смут в противниковата защита с индивидуален пробив в 43-ата минута, но с общи усилия унгарците се справиха.

Още по-голям пропуск направи Божидар Краев секунди преди почивката. Той засече елегантно с пета остро центриране от десния фланг, вратарят Гулачи се хвърли надясно, но с левия си крак изби в корнер. Късметът и в тази ситуация не бе на наша страна.

Второто полувреме започна ужасяващо. Две минути след подновяването на играта Божиков напълно необмислено скочи върху гърба на съперник и гостите получиха право да изпълнят пряк свободен удар. Ситуацията беше далеч и встрани от вратата на Илиев и никой не очакваше да се стигне до гол. Жолт Калмар реши да потърси изненадата и стреля ниско по земята, очаквайки стената да подскочи. Направи го Краев, който детински разкъса стената в опит да се предпази от топката, която след рикошет подлъга Пламен Илиев за 0:2.

В 56-ата минута на сцената излезе и системата за видеоповторения ВАР. Краев се пребори с Адам Ланг и навлезе в наказателното поле, където бе съборен от защитника на Унгария. Реферът не се поколеба и посочи бялата точка, вдигайки и жълт картон на Ланг. Неделев взе топката и докато се готвеше да изпълни наказателния удар, съдията Марчиняк отмени решението си след консултация с ВАР. Видеоповторението е показало, че нарушението е извършено извън наказателното поле.

Малко след това и срещу Георги Йомов бе извършено нарушение в наказателното поле, след като защитник го избута с ръка, но и този път сигнал нямаше.

Реферът Марчиняк очевидно тази вечер е решил, че няма да даде дузпа за България. Резервата Десподов нахлу в наказателното поле в 73-ата минута и отново бе избутан с ръка, подобно на ситуацията с Йомов, но полският арбитър остана безмълвен.

Две минути по-късно надеждите ни за обрат рухнаха. Резервата Николич засече с глава центриране отляво и направи резултата класически - 0:3. В 88-ата минута Исмаил Иса изведе Георги Йомов, който сам срещу вратаря не сгреши - 1:3. Това бе и дебютен гол за футболистът на ЦСКА с националната фланелка.