Коментари

Историята не бива да бъде скъсан мост между приятели

  12.10.2020 11:39  
Историята не бива да бъде скъсан мост между приятели

Буяр Османи, външен министър на Северна Македония: Ще разговаряме открито, защото работим за бъдещите поколения.
Бойко Борисов: Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате най-голяма подкрепа и трябва да направите така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който Северна Македония не може да мине по пътя към ЕС. Иначе няма светът да ни разбере. Много съм разтревожен от вкарването в една резолюция на ЕП на ОМО „Илинден“ и „македонско малцинство“ в България.
Екатерина Захариева: Доказали сме се като добър съсед и приятел. Бъдещите поколения няма да ни простят , ако не възстановим духа на приятелстовото и добросъседството.
Зоран Заев: Исканията, идващи от София не са нито европейски, нито добросъседски. Ако това стане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи.  
Разговорите на Буяр Османи и Бойко Борисов са добри за нас. Но не е така с външния министър Екатерина Захариева. Вярвам, че с моя добър приятел Бойко Борисов ще направим всичко да намерим решение. Македония има своя собствена история.
Никола Димитров, вицепремиер на Северна Македония: Всички, които искат да бъдат близки приятели на македонския народ, трябва да приемат кои сме ние и какъв език говорим. Ако ЕС позволи македонският език да бъде пречка, нашата евроинтеграция няма да заслужава определението европейска.
Акад.Георги Марков: Българските бежанци са намирали спасение в свободна България. Всеки трети гражданин на България има бежански корен. Нашите деди са прогонени от Македония, Западна и Източна Тракия, от Северна Добруджа, от Поморавието.Това са българските бежанци. Гоце Делчев е загинал за българската кауза в Македония. Във всички турски архиви се говори за български, а не македонски чети. Австрийците говорят немски, но не са немци!
БОЙКО, ЧЕСТИТО!
Георги Марков, депутат: Бoйкo, чecтитo! Пoдкрeпи тe c глacувaнe пaртиятa нa вeликия Хeлмут Кoл, нa Мeркeл, нa Щрaуc и Вaлeри Жиcкaр д'Ecтeн, нa Хoce Мaрия Acнaр, нa Бeрлуcкoни, нa Oрбaн и нa Мицoтaкиc. Бaй Рaдaн cвърши гoлямa рaбoтa, бeз дa иcкa. Прeдcрoчни избoри нямa дa имa!
Цвета Караянчева: Резолюцията на ЕП за България е политически акт, който няма законодателна стойност и ще бъде използвана от опозицията за говорене. Ние сме доказали, че се съобразяваме с препоръките на Европа и работим по реформите.
Ангел Джамбазки: Трябва да се знае, че когато се поиска резолюция от ЕС, в нея върви пакет за Истанбулската конвенция, еднополовите бракове, правата на малцинствата и на циганите да правят каквото си искат. Препоръките са предизборни кампании у нас да се правят, освен на български и на други езици.
ОТ СВЕТА
Франкфуртер алгемайне цайтунг: Корупция и липса на отчетност в системата на правосъдието.
Франс прес: Злоупотреба със средства на ЕС и обвързаност между държавата и мафията.
ДПА: Прекомерно затваряне на очите, заради криворазбрана солидарност с българското правителство.
Ройтерс:  Според Томислав Дончев, вицепремиер, резолюцията няма обвързваща сила, освен политическо злепоставяне на Борисов.
Манфред Вебер, лидер на ЕНП: Сегашното българско правителство има мнозинство в парламента и не виждам никакви причини да подава оставка.
МУДЕН СТАРТ НА НОВИЯ ЕВРОПРОКУРОР
Още 14 следователи са нужни, които да водят разследванията на европрокуратурата. Без тях работата не може да започне, според Лаура Кьовеши.
Без такива разследвания рисковете от измами и финансови престъпления са много големи. ЕК е отпуснала 37,7 милиона евро  за работата на европрокуратурата, но са необходими още 55 милиона.
 
ОПТИМИСТИЧНАТА ЕНЕРГИЯ
Доц. Румен Бостанджиев: Редовният секс пази от вирусни инфекции. Оптимистичната енергия на мислите ни и загрижеността за общото ни оцеляване и развитие поддържат имунната ни система в състояние на ефективна защита, която ни прави по-силни от всякакви вируси. Интимните отношения и любовта не са забавления, както някои ги приемат. Те са ключов фактор за просперитета и бъдещето на човечеството.
ТРЪМП ИЛИ БАЙДЪН
Симеон Николов, експерт по международна политика: Нито Тръмп, нито Байдън ще наложат демилитаризация на американската външна политика. Байдън не предвижда големи съкращения на бюджета на Пентагона.пАко спечели Байдън, САЩ ще пристъпят към създаване на алтернативна ООН с нейн Съвет за сигурност и постоянно членство в него и право на вето.
ТУРИЗЪМ
600 милиона туристи в Китай през „Златаната седмица“ . Най-дългият  почивен период за огромната страна е дошъл от сливането на националния празник, 1 октомври с други празници. През тези дни, наричани „Златаната седмица“, из страната са пътували 600 милиона души. 5 млрд долара са приходите само за три дни.
СПОРТ
Двата гигантски слалома за Световната купа по ски остават в Банско. Така ски курорт №1 за Източна Европа ще посрещне елита при мъжете на 27 и 28 февруари
Марио Коста, селекционер на унгарския национален отбор по футбол: Влезе в игра десподов и ние започнахме да страдаме.
ЦИТАТ ОТ „СЕГА“
Родителите на сегашните демократи тогава ни смазваха. Дори един виц не можеше да кажеш срещу Бай Тошо или партията. За вицове арестуваха Сега са на площадите и казват когато, където и каквото си искат. / премиерът Бойко Борисов, бивш бодигард на Тодор Живков/