Анализи

Протест срещу строежа на Турски поток твърди, че руски фирми са реалните изпълнители

  12.10.2020 15:56  
Протест срещу строежа на Турски поток твърди, че руски фирми са реалните изпълнители

Протестна акция на гражданското движение “БОЕЦ“ привлече вниманието към това кой реално строи българската отсечка на "Турски поток". В събота близо до строежа на тръбопровода при село Макреш се събраха няколко десетки души, сред които представители на “Демократична България", “Зелен Младост”, “Граждански мегдан”, “Обществен контрол”, “Зелено движение” и “Орлово гнездо”.

“На този обект заварихме само руски и беларуски фирми с руски работници, които строяха руски тръбопровод, с руски машини и руски тръби за пренос на руски газ. Български са само милиардите, с които плащаме за този грабеж”, написаха в профила си във фейсбук от БОЕЦ. Оттам съобщават, че акциите им ще продължат, а в понеделник ще започне и кампания в Брюксел, която цели да информира Европейската комисия и Европейския парламент за ситуацията около строежа на проекта.

Продължението на “Турски поток” през България към Сърбия беше поверено на саудитския консорциум Arkad. Договорът е на стойност 2.5 млрд. лева и беше сключен през септември 2019 г.

По данни на “Капитал” реален изпълнител на обекта е регистрираната в Белград руска фирма IDC, която отговаря за строежа на тръбопровода на територията на Сърбия.

Подизпълнители на Arkad са още германската Max Streicher, която си сътрудничи с руска фирма, както и италианската Bonatti.

Подизпълнител в проекта е и беларуската “Белтрубопроводстрой”, за която през 2019 г. властите в Литва съобщават, че представлява заплаха за националната сигурност.

В свое разследване сайтът "Биволъ" посочва, че по част от проекта се извършват дейности, финансирани със средства от европейски програми.

В средата на юли САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на компаниите, работили по руските газови проекти с Германия и Турция. Това може да доведе до последствия за всички фирми, които участват в проекта за газопровода на територията на България.

Премиерът Борисов не използва името "Турски поток", когато говори за тръбите, минаващи през българска територия - от Турция към Сърбия. Той го нарича "Балкански поток" и отхвърля опитите проектът да се представи като руски енергиен проект на Балканите.

svobodnaevropa.bg