Реакция

К. Ангелов: Засилваме денонощния контрол по спазване на Covid мерките

  15.10.2020 11:25  
 К. Ангелов: Засилваме денонощния контрол по спазване на Covid мерките

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви на пресконференцията на Националния оперативен щаб за Covid-19, че има разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината в спазване на мерките срещу разпространение на коронавируса.

Ще завишим денонощния контрол, подчерта той. Заради неспазване на противоепидемичните мерки, наложени в страната, ще бъде засилен контролът от страна на органите на РЗИ и полицията, както и от всички инститКоуции, които могат да осъществяват контролни функции, добави министър Ангелов. Контролът ще се извършва и през нощта на обществените места - търговски обекти, молове, нощни заведения, подчерта той..

Ако се разгледат фактите по области, възможни са затруднения, предизвикани от неспазване на разписаните мерки - носенето на маски на закрито, проветряване на помещения и спазване на дистанция, каза още здравният министър:

„Още когато започна тази епидемия казахме, че обществото и държавите по света ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме у нас в последната седмица показват тенденция на покачване на заболелите".

Здравният министър също така призова да се избягват пътувания в областите Благоевград и Търговище заради висока заболеваемост от Covid-19.

Все още здравната система разполага с достатъчен капацитет. На брифинга на НОЩ министър Костадин Ангелов добави:

„Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво". Според него засега има 19 процента заетост на леглата за болнично лечение без дихателна реанимация и 6 на сто заетост на леглата за имащите нужда от дихателно лечение и реанимация. 

"По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от 1,5 м и дисциплина“, подчерта здравният министър.

Нови 25 случая на медицински лица са сред новорегистрираните с положителен тест за коронавирус през изминалото денонощие, информира Министерството на здравеопазването.

819 са новите случаи на положителни проби за коронавирус у нас, което е 13,89 на сто от направени 5 898 PCR-теста.

Оздравелите за последното денонощие са 350 души.

67 пациенти са в интензивни отделения, 6 души, при които е потвърден коронавирус, са починали през последното денонощие.

Общо за страната има 1380 хоспитализирани с коронавирус. Леглата, за които има готовност да бъдат разкрити за пациенти с по-леки симптоми, са 7307, а леглата по области за цялата държава за интензивна терапия са 1108, посочи министър Ангелов.