Бизнес

Над 20 клинични проучвания има за лечение на COVID-19 със стволови клетки

  15.10.2020 14:49  
Над 20 клинични проучвания има за лечение на COVID-19 със стволови клетки

Над 20 клинични проучвания има по света, използващи мезенхимни стволови клетки от перинатални източници за лечение на Covid-19, заяви Даниела Мирчева, представител на британската тъканна банка Cells4Life в България и управител на „Садаса 2007“. Перинаталните стволови клетки са тези, получени непосредствено преди или след раждането, от кръвта и тъканите на пъпната връв, плацентарната кръв и тъкани, както и от околоплодните тъкани и течности. Те са мултипотентни и способни да се диференцират в различни видове стволови клетки, което им дава огромен клиничен потенциал за приложение, особено при лечение на остър респираторен дистрес синдром (ARDS) – вид дихателна недостатъчност. Поради имунорегулаторния си ефект и способността си да насърчават възстановяването на тъканите, стволовите клетки са надежда за лечение на Ковид пациенти с ARDS, чиято смъртност е изключително висока, посочи Даниела Мирчева.

Пациенти в тежка форма на COVID-19 с опасност за живота бяха излекувани вече в Израел чрез иновативна клетъчна терапия. Компанията, която извърши експерименталното лечение, е специализирана в използването на стволови клетки, извлечени от плацента. В експеритемналната терапия са били включени 6 пациента от тежко към критично състояние. Всички са страдали от остра респираторна недостатъчност и усложнения. Четирима от болните са били и признаци на сърдечно-съдова и бъбречна недостатъчност. След едноседмично лечение резултатите са показали, че всички пациенти са оцелели. Четирима от тях са имали подобрение на дихателните параметри, а трима са били в напреднал стадий на отказ от респиратори. Само един има влошаване на дихателното си състояние.

Първоначалните резултати от лечението показват подобрения в имунната система на пациентите, което е спомогнало за намаляване на фаталните симптоми на пневмония и общо възпаление на белодробната тъкан в резултат на коронавируса. Тези обещаващи ранни резултати предполагат, че клетъчна терапия базирана на плацентата може да бъде безопасна и ефикасна за някои от най-сериозните симптоми на COVID-19.

Как стволови клетки от плацента помагат срещу коронавируса? Когато човек се разболее от коронавирус, имунната му система става свръхактивна в резултат на инфекцията. Тя може да доведе до силно възпаление и увреждане на белите дробове, а това често води до последващи тежки респираторни проблеми, разясни Даниела Мирчева, управител на тъканна банка "Садаса 2007", която е представител на Cell4Life у нас. Тя допълни, че множество клинични изпитвания са доказали че стволовите клетки, получени от плацента съдържат уникални свойства, които могат да регулират свръхактивната имунна система. Те имат свойствата да спомагат за намаляване на възпаления, които се проявяват и при други състояния, като например белодробна фиброза и остро увреждане на бъбреците. Заради това експериментално лечение се търси възможност да се направи многонационално клинично проучване. В момента в няколко европейски страни, Китай и САЩ се провеждат множество изследвания и клинични изпитвания, които целят да тестват използването на стволови клетки от пъпната връв за борба с COVID-19. Проучванията показват обещаващи ранни резултати. Положителен пример е пациент на 65 години, който прави забележително възстановяване след терапия със стволови клетки от пъпна връв.