Светът

Тръмп и Байдън излизат на безпрецедентен сблъсък

  15.10.2020 16:50  
Тръмп и Байдън излизат на безпрецедентен сблъсък

Предстои безпрецедентна вечер в рамките на една предизборна кампания, белязана от исторически събития: 19 дни преди президентските избори в САЩ Доналд Тръмп и неговият опонент от Демократическата партия Джо Байдън, който води в социологическите проучвания, ще отговарят тази вечер на въпроси на избиратели пряко по телевизията, но двамата ще бъдат излъчвани по различни канали, пише Елоди Кюзен в репортаж за "Франс прес", цитиран от БТА.
Това е най-скорошният епизод от сагата около президентските дебати, която започна с новината от 1 октомври, че Доналд Тръмп, на 74 години, е дал положителна проба за Covid-19.

Президентът републиканец ще разговаря с избиратели в продължение на един час във Флорида тази вечер (03:00 ч. българско време) по Ен Би Си, а неговият съперник демократ ще прави същото нещо в родния си щат Пенсилвания и ще бъде излъчван по телевизията конкурент Ей Би Си.

Това са два ключови щата, в които Тръмп победи през 2016 г. и в които Джо Байдън, на 77 години, изглежда вече има предимство в социологическите проучвания.

Бившият вицепрезидент демократ води с около десет пункта средно за страната в социологическите проучвания за президентските избори на 3 ноември. Въпреки това преднината на Байдън е малка в ключовите щати, от които зависи коя партия печели изборите в САЩ.

Тъй като Доналд Тръмп има да наваксва, "той има нужда да промени тенденцията на тези избори. Той се нуждае от дебати повече от Байдън", казва Дейвид Кейнън, преподавател по политически науки в университета на Уисконсин, който също е сред ключовите щати.

Идеята да бъдат организирани две различни предавания по едно и също време звучи "наистина зле", казва той. "Това е истинска загуба за демокрацията".

Американският президент, който вече се възстанови и дори твърди, че е придобил "имунитет", с ентусиазъм възобнови предизборните си прояви от понеделник. Флорида, Пенсилвания, Айова: той направи три митинга за три дни.