Новини

Доц. Андрей Чорбанов: За да изчезне вирусът, трябва да мине през всички възможни носители

  16.10.2020 10:33  
Доц. Андрей Чорбанов: За да изчезне вирусът, трябва да мине през всички възможни носители

Специфичното във ваксината е подходът. Оригиналният подход е нещото, което може да осигури възможност за преборване на тези теоретични специфики, които има всеки вирус. Всяка ваксина за всеки вирус е специфична, не може да се подхожда със стандартен подход.

„Това, което представлява нашата ваксина, е да вземем компоненти от вируса, които остават консервирани във времето и не мутират и се разпознават от имунната система. Тези компоненти се наричат вирусни епитопи. Тези епитопи обаче трябва да бъдат доставени по такъв начин на имунната система, че да се мобилизират всички техни компоненти. Именно затова те трябва да бъдат събрани в една специална наночастица носител, която да осигури проникването на тези клетки в имунната система“, обясни процесът доц. Чорбанов.

Вивариумът у нас е единственото място на Балканите, където се правят такива експерименти за различни видове вируси и ваксини. „С животните се работи само при стерилни условия, всичко, което ползват – храната, водата, материалите, всичко е стерилно, за да може да се осигури безопасността на тези животни“, отбеляза доцентът.

Сглобяването на ваксината ще бъде най-бързият етап. „При нас ще се извършат ефикасните тестове на животните. И от Нова година вече трябва да се мисли какъв ще бъде държавния подход, за да се осигурят клиничните изпитвания. Те не са обект на научните изследвания и не са от интерес на научните екипи, които ги правят. Правят ги или фирми производители или пряко ангажирани структури с държавата“, заяви доц. Чорбанов.

Няма как вируса да изчезне докато не премине през всички възможно свои носители, категоричен е доц. Андрей Чорбанов в прогнозите си за развитие на заразата.