Светът

30 хиляди за денонощието във Франция, над 62 хиляди нови случая в САЩ

  16.10.2020 11:45  
30 хиляди за денонощието във Франция, над 62 хиляди нови случая в САЩ

Продължава да расте броят на новите случаи на коронавирус във Франция, за първи път прехвърли прага от 30 хил. за едно денонощие, съобщи днес националната служба за обществено здравеопазване, цитирана от световните агенции.

Полски лекари призоваха правителството да окаже повече подкрепа на изправената на предела на възможностите си здравна система на страната, след като дневният ръст на случаите на коронавирус надхвърли 8000 за първи път вчера, регистрирайки рекорд за втори пореден ден.

Продажбата на алкохол в британския парламент ще бъде забранена като част от новите мерки срещу коронавируса, които ще влязат в сила в страната утре, предаде Ройтерс.

От събота в баровете в Камарата на общините вече няма да може да се купуват спиртни напитки, съобщи нейният председател Линдзи Хойл. Той припомни, че пъбовете в редица райони ще бъдат затворени, и коментира, че при това положение е редно и депутатите да не могат да си купят алкохол.

След първата национална карантина във Великобритания заради коронавируса по-рано тази година Камарата на общините възобнови присъствените си заседания.

Правилата за пазене на физическа дистанция обаче ограничават броя на депутатите, които могат да присъстват едновременно в залата, отбелязва Ройтерс.

Великобритания междувременно въведе двуседмична карантина за пътниците, които пристигат от Италия, предаде Франс прес, като се позова на министъра на транспорта Грант Шапс.

Мярката, която ще влезе в сила в неделя, ще се прилага и за пътниците от Ватикана и Сан Марино. Онези, които не спазват карантината, ще бъдат глобявани, при рецидив с до 10 000 лири (11 000 евро).

Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа, с над 43 хил. смъртни случая.

Италия е на второ място в черната статистика на континента, с повече от 36 хиляди починали. В последно време броят на новите заразени и в двете страни започна рязко да се увеличава, в резултат на което те отново затегнаха мерките срещу коронавируса.

Британският министър на транспорта съобщи още, че отпада карантината за пътниците, пристигащи само в Англия от гръцкия остров Крит.

Над 62 хил. нови случая на коронавирус са установени в САЩ вчера. Това е най-високият ръст за денонощие от 31 юли насам, когато бяха регистрирани 66 хиляди заразени. Броят на потвърдените случаи в САЩ надхвърля 7,9 млн. Над 217 хил. са починалите.

Очаква се във втория ден на срещата си в Брюксел лидерите на страните от Европейския съюз да обсъдят и последствията от пандемията с коронавирус в Европа и начините за справяне с тях.

Българският премиер Бойко Борисов вече коментира, че европейските страни трябва да са единни в действията си, за да се справят с последствията от пандемията от коронавирус.