Коментари

Борисов: Разпоредил съм карантината да е до 10 дни, децата трябва да ходят на училище

  16.10.2020 12:23  
Борисов: Разпоредил съм карантината да е до 10 дни, децата трябва да ходят на училище

Разпоредил съм карантината да се намали до 10 дни, защото децата трябва да ходят на училище. Това каза пред бТВ премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където е вторият ден от Eвросъвета.

Той поясни, че мерките трябва да се спазват стриктно – да се носят маски на закрити обществени места, да се спазва дистанция и да се следи за дезинфекцията.

Освен предпазването на физическото здраве, Борисов наблегна и на психологичното и потвърди, че няма да се затварят училища. Но трябва да се спазват мерките, добави той.

Премиерът поясни, че е приет общ план на ЕК за действие срещу разпространението на коронавируса.

Но според мен той трябваше да действа от юли, а не сега панически някои държави да прилагат мерки за затваряне, които да вкарват в паника и другите страни, смята още Борисов.

Той поясни, че е обсъдена и Зелената сделка, като се очаква декември месец да се вземе решение за намаляване с 55% на вредните емисии до 2030 г. у нас.

Борисов заяви, че по какъв начин ще стане това и дали от вредните емисии на автомобили, на централите или от други сектори на стопанския живот - ще намалим, ние трябва да го направим, добави той и призна, че е много трудно държави като Българи, Чехия и Полша ще се справят с тези изисквания.

Днес на съвета се обсъждат външнополитически въпроси. И въпреки че напрежението с Турция не е дневния ред, Кипър и Гърция настояват за ясна европейска позиция относно напрежението в Средиземно море.