Бизнес

Образованието в информационните технологии става още по-актуално

  16.10.2020 17:26  
Образованието в информационните технологии става още по-актуално

Образованието в специалности с информационни технологии става още по-актуално и важно в условията на пандемия от COVID-19. Това заяви Димитър Ганев, съдружник в софтуерната компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа. Търсенето на такива кадри в бъдеще ще бъде много голямо заради дигитализацията, която се ускори заради коронавируса. Те дори вече са необходими и в настоящето, подчерта Ганев.  

Връзката между бизнеса и образованието трябва да става все по-тясна, защото от това се нуждае икономиката. Освен практическите умения, е много важно образователната система да възпитава устойчиви и адаптивни личности, защото именно това са качествата, които се оказаха най-важни през последните месеци и хората, които ги притежават успяха да запазят позициите си, отбеляза Димитър Ганев. 

Според него обучението по компютърни умения и информационни технологии трябва да се засили в средното образование, където на този етап изостава. В университетите вече се подготвят специалисти с математическа квалификация, със значителни познания в компютърните науки и с умения в съвременните информационни технологии, базирайки се на опита, постиженията и традициите на университета, на използването на съвременни материална база и методи за обучение, на активна научно-изследователска дейност.  

В процеса на обучение трябва да се създават умения за анализиране и изграждане на математически модели, за оценка на адекватността им и за прилагане на съвременни информационни технологии при решаване на приложни задачи за индустриални, технически и икономически процеси, допълни Димитър Ганев. 

Българската компания E-CARD е в топ 50 на софтуерните лидери в Европа в сферата на интерактивните приложения и уеб-базирани услуги. Фирмата е носител на три награди на Deloitte, които регулярно оценяват качеството и темповете на развитие и я поставят в топ 50 в Европа. 

E-CARD е българска компания, която е създадена през 2000 г. и се налага на пазара чрез предплатената карта за интернет достъп и разплащания E-CARD. Още от самото начало мисията на компанията е да предлага иновативни решения в областта на уеб базираните услуги и сайтове, както и в областта на мобилния маркетинг. През последните 20 години реализира десетки мащабни проекти, съвместно с международни и български партньори - CELADOR, ENDEMOL, EYEWORKS, SIA Advertising, Global Films, НОВА Телевизия, Diema Vision, продуцентска къща ЕДИТА и др. Компанията работи и с трите мобилни оператора в страната – А1, Telenor и VIVACOM. Едни от най-успешните ТВ формати в България са стартирали заедно с реализирани от наш екип уебсайт и платформа за видео стриминг със собствена разплащателна система: Big Brother- сезони 1, 2, 3 и 4, специалните VIP издания на шоуто и Big Brother Family; Star Academy и онлайн версията на играта "Стани Богат". Преди навлизането на смартфоните, E-CARD създаде и разви едни от най-успешните и популярни SMS игри в България.