Коментари

Седмичен коментар от заглавия и цитати от медиите: Истината е като слънце

  19.10.2020 10:58  
Седмичен коментар от заглавия и цитати от медиите: Истината е като слънце

Проф. Кирил Топалов: Неведнъж Гоце Делчев сам се нарича българин. Но за нашите колеги от Скопие неоспорим факт бил, че той се е борил за „свободата на независима Македония“.Те не са недоучени или неосведомени аматьори, каквито бяха македонските „учени“, които сглобяваха идентичността на създадената от Коминтерна държава. Истината е като слънцето – от която и страна да го погледнеш, все е едно и също. В смесената комисия даваме научни експертизи, а решенията се вземат на правителствено равнище. Няма държава, която да се е отнасяла по-приятелски към Северна Македония от България.  
Румен Радев: Не може да се правят компромиси с историята и с езика. Политиците не могат да абдикират от този  толкова важен за България, Северна Македония и ЕС процес.
Красимир Каракачанов: Германия ни натиска да загърбим 1 300 годишна история заради Северна Македония. България обаче, има свое достойнство и е суверенна държава. Скопие не само не спазва договора, но дори смята, че няма задължение да го спазва.
Войн Божинов, историк: Фалшифицирането на българската история е в основата на „македонската нация“ и „македонската държава“. Ако Скопие престане да се справя с фактите, това обезсмисля съществуването на „македонска нация“. Песимистично е България да блокира ЕС, защото натискът от Берлин е много сериозен.
Стево Пендаровски, президент на Северна Македония: Използваме добрите услуги на Германия, която сега председателства ЕС. Ако не влезем в ЕС като македонци, които говорят македонски, няма нужда от Европейски съюз.
Проф. Иван Илчев: Смесената комисия постигна съгласие за книжовността по време на Първата българска държава, в чиято територия е днешна Северна Македония. Това са Преславската книжовна школа и Охридската книжовна школа.
 
 
ЛЮБЧО ГЕОРГИЕВСКИ ЩЕ ПОМАГА
Бившият македонски премиер и създател на ВМРО –ДПНЕ Любчо Георгиевски ще дойде в България, за да подпомогне решаването на споровете между двете държави. Визитата му се осъществява след разговор с премиера Заев. Георгиевски, който има двойно – македонско и българско гражданство, ще участва и в публични прояви у нас за представяне на позициите на сегашните македонски ръководители. Той призова за бързо намиране на решения, иначе Северна Македония ще продължи да затъва.
Зоран Заев: Търсим помощ от Германия за натиск спрямо България. Предложеното от българската страна не е нито братско, нито европейско.
Проф. Улф Брунбауер от университета в Регенсбург: По темата Македония българите правят от мухата - слон     
 
ДОСЕГАШНИ РЕШЕНИЯ НА СМЕСЕНАТА КОМИСИЯ
Съвместно честване на следните исторически личности:
Св.Св. Кирил и Методий,  
Св. Климент Охридски,  
Св. Наум Охридски,  
Цар Самуил,  
Григор Пърличев.
 
БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
Кристалина Георгиева: Пътят на всички страни за излизане от кризата ще е труден, неравен, несигурен, изпълнен със спънки. Тревожна е вълната от фалити и от нарастваща безработица.
Сергей Лавров, външен министър на Русия: Русия ще бъде принудена да спре за известно време комуникацията с ЕС, ако съюзът не разбере необходимостта от взаимно уважителен разговор с Руската федерация.
Бойко Борисов във фейсбук: По времето на ГЕРБ сме забогатели тройно. Благодарение на добрите резултати през последните години, българската икономика и домакинства са подготвени за зимата.
Полски медии: Днешна България е нов трети свят, с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа.
ЕНП към Борисов: Чуваме протестиращите. Редовните избори ще определят, кой ще управлява.
Международните проучвания отново показват, че България продължава да е най-бедната страна в света.