Светът

Ердоган: САЩ и Русия снабдяват Армения с оръжия

  19.10.2020 13:30  
Ердоган: САЩ и Русия снабдяват Армения с оръжия

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - САЩ, Русия и Франция – подкрепят Армения, осигурявайки ѝ оръжия, предаде TRT World.

"Това, което се случи в Ирак, Сирия, дори на Балканите в миналото, а сега и в Либия и Карабах, ни показа как дискриминацията и преследването на малки печалби не са донесли нищо освен кръв и сълзи", каза Ердоган на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в югоизточната турска провинция Шърнак.

Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа бе създадена през 1992 година с цел намиране на мирно решение на конфликта в Нагорни Карабах, но без резултат. "В момента нашите азербайджански братя водят много сериозна борба срещу Армения. Защо? Защото те се борят за освобождаването на окупираните от арменците земи", каза Ердоган и добави: "Какво може да бъде по-естествено от това?"

Ердоган подчерта, че САЩ, Русия и Франция "не са завършили тези преговори" от 30 години и не са предоставили земите на азербайджанския народ. "Сега азербайджански братя се борят да освободят окупираните територии. Нека Аллах да им помогне. Вярвам, че те ще освободят окупираните от арменците земи. И ние се молим за тях. Надявам се, че ще го направят успешно", каза турският президент.

*На снимката: Хора скърбят за жертвите в Нагорни Карабах пред посолството на Азербайджан в Москва. Самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах не е призната международно за арменска земя. Територията ѝ е международно призната като част от Азербайджан.