Бизнес

Депутатите бавят антикризисни мерки в услуга на колекторите при 240 хиляди безработни

  20.10.2020 13:30  
Депутатите бавят антикризисни мерки в услуга на колекторите при 240 хиляди безработни

С процедурни хватки и оправдания вече втори месец председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова бави вкарването на законопроекта за „Доброволното изпълнение“ в зала за второ гласуване. Законопроектът касае стотици хиляди граждани и има опасност да бъде забавен достатъчно дълго с цел да не бъде приет от този парламент, чиито мандат изтича след по-малко от пет месеца. Между първо и второ четене са организирани работни групи, които агресивно бяха използвани против законопроекта от говорителите на колекторските фирми.

Практиката показва, че при кредити в малък размер (до 500 лв.), кредиторите се отказват от възможността да търсят правата си по съдебен път, тъй като делата отнемат много време, средства и пари. В тези случаи те прибягват до услугите на фирми за събиране на дългове, които изкупуват кредитите на цена 10-20% от стойността им. От друга страна бързите кредити вкарват хората в спиралата на високи лихвени схеми. И в двата случая при идващата тежка зима хиляди обикновени българи ще бъдат поставени на ръба на оцеляването.

Предложената редакция на чл. 428а от ГКП създава нова процедура, известна като „Доброволно изпълнение“ и урежда отношенията между кредитор и длъжник. Това е глътка въздух за потребителите. Процедурата ще спести на длъжниците плащането на съдебни разноски и начисляването на неясни разходи и лихви. Кредиторите от своя ще спестят време, ресурси и съдебни разходи, някои от които не им се признават впоследствие.

По последни данни безработицата у нас е 7,2%. Близо 240 хиляди души са регистрирани в Бюрото по труда. Действителният брой безработни е по-голям, тъй като част от тях не са регистрирани. България е на тpето място в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa по показател ръст на paвнищeто нa бeзpaбoтицaтa. В края на годината се очаква втора вълна безработни, предвид факта, че приключва сезонната заетост и се очертава слаб зимен сезон, който ще разчита основно на българския турист. Секторът се базира на сезонна трудова заетост. Ситуацията ще се утежни допълнително, в случай че отново бъдат въведени рестриктивни мерки, които през пролетта затвориха редица бизнеси. Много от тях не успяха да се възползват от държавните стимули.

Асоциацията за защита на потребителите прогнозира ръст на потребителските заеми и бързите кредити през зимните месеци, към които ще прибегнат граждани с ниски или без доходи. Още повече, че първата вълна на безработни беше през месец май. Минималните обезщетения за безработица се изплащат за 4 месеца. Статистиката сочи, че около 20% от приходите в семесйството отиват за вода, ток и отопление.